Ce salate mâncau nobilii transilvăneni în 1680

Printre cele mai vechi manuscrise culinare de la noi se numără și colecția de rețete din 1680 a Annei Bornemisza, nobilă maghiară, prințesă consortă a Transilvaniei ca soție a lui Mihai I Apafi. O traducere selectivă și provizorie a acestui manuscris mi-a parvenit prin amabilitatea doamnei Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului Valer Literat.

Este al doilea cel mai vechi manuscris culinar din zonă, după Cartea de bucate a bucătarului principelui Transilvaniei, scrisă la finele secolului al XVI-lea. Cele două manuscrise nu au fost traduse și publicate în limba română.

Istoricul József Lukács, cel care semnează traducerea din maghiara medievală a primei cărți de rețete tipărite din Ardeal – Cartea de bucate de la Cluj 1695, apărută în 2019 la editura GastroArt, scrie în studiul introductiv:

În evidenţele familiei princiare s-a păstrat şi registrul bibliotecii din castelul de la Iernut a principesei Anna Bornemisza (1630-1688). Între cele 104 volume care formau biblioteca principesei, la poziţia 49 apare trecută o carte de bucate, despre care putem bănui că este un exemplar al vreunei ediţii a cărţii de bucate a lui Marx Rumpolt, Ein new Kochbuch. Presupunerea se bazează pe faptul că această carte de bucate, publicată prima dată în 1581, a fost parţial tradusă pentru principesa Anna Bornemisza. Mai departe, la poziţia 57 a registrului bibliotecii principesei apare menţionată „o carte scrisă despre lictarii, în [format] quarto, cu copertă vişinie”; iar la poziţia 86 „o carte cu lictarii, ruptă, cu coperta vişinie”. „Lictarii” înseamnă dulcețuri.

Astăzi vă prezentăm câteva din salatele servite la mesele nobililor transilvăneni din acea perioadă:

Salata. Opărește salata albă în apă. După ce s-a răcit, adaugi zahăr, oțet și scorțișoară.

Salată cu sfeclă. Adaugă peste salata verde crudă, sfeclă fiartă și tăiată mărunt.

Salata din rădăcină de cicoare. Opărește rădăcina de cicoare după ce este curățată. Poți să o faci dulce sau acră.

Morcov. Curăță morcovul și taie-l în felii late și subțiri. Adaugă ulei și oțet, sare. Poți să presari și semințe de chimen. Se poate păstra și un an.

Sfeclă cu oțet și ulei. Curăță și opărește sfecla. Adaugă ulei și oțet.

Salată de portocale. Curăță si taie portocala. Adaugă zahăr.

Ceapă roșie cu oțet și ulei. Pune ceapa roșie tăiată în apa fierbinte. După ce s-a răcit adaugi ulei, oțet. Lasă să stea în oțet, o să aibă o culoare roșie frumoasă.

Dovlecel. Curăță dovlecelul crud și mic. Taie-l mărunt si lung. Opărește-l în apă, după care adaugă ulei și oțet.

Ridichi. Toacă ridichea subțire, adaugă oțet și ulei.


Cosmin Dragomir

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin