Crutoanele au fost mult timp doar un adaos simplu, uneori plictisitor, aruncat peste salată pentru textură. Dar în mâinile potrivite, ele devin adevărate bombe de savoare – infuzate cu ierburi, brânzeturi, condimente sau chiar arome exotice. Astăzi, bucătarii creativi transformă crutoanele în vedete, nu doar în acompaniatori.

Fie că e vorba de salata Caesar clasică, o salată mediteraneană sau o creație fusion cu influențe asiatice, crutoanele pot da identitate și echilibru preparatului. Mai jos, descoperim cinci dintre cele mai interesante și gustoase variante de crutoane, de făcut ușor acasă.

Crutoane cu parmezan și usturoi – clasice, dar cu personalitate

Ingrediente:
Pâine albă sau baghetă de o zi
2 linguri ulei de măsline
1 cățel de usturoi zdrobit
3 linguri parmezan ras
Sare, piper

Mod de preparare:
Taie cuburi mici de pâine, stropește-le cu uleiul aromatizat cu usturoi, apoi amestecă-le cu parmezan, sare și piper. Coace-le 10–15 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C, până devin aurii. Perfecte pentru salate Caesar sau salate cu pui.

Crutoane cu za’atar și ulei de susan – pentru salate ca-n Levant

Ingrediente:
Pâine neagră sau cu semințe
1 lingură ulei de susan
1 linguriță za’atar (amestec oriental de ierburi și sumac)
Un praf de sare

Mod de preparare:
Toastează cuburile de pâine într-o tigaie antiaderentă, adaugă uleiul de susan și za’atarul, amestecând ușor. Aceste crutoane merg de minune în salate cu năut, rodie, mentă sau feta.

Crutoane cu unt, ierburi și coajă de lămâie – delicate și parfumate

Ingrediente:
Pâine toast sau albă
2 linguri unt moale
1 linguriță coajă rasă de lămâie
Cimbru și rozmarin uscat

Mod de preparare:
Amestecă untul cu ierburile și coaja de lămâie, unge feliile de pâine și taie-le cubulețe. Coace-le în cuptor până devin crocante. Sunt ideale în salate cu somon afumat, rucola și avocado.

Crutoane cu curry și fulgi de cocos – exotice și ușor dulci

Ingrediente:
Pâine integrală sau toast
1 lingură ulei de cocos
1 linguriță pudră de curry
1 lingură fulgi de cocos neîndulciți

Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele cu bucățile de pâine și coace-le până devin aurii. Aceste crutoane adaugă savoare tropicală salatelor cu mango, pui la grătar și frunze verzi.

Crutoane picante cu boia afumată și chilli – pentru salate îndrăznețe

Ingrediente:
Baghetă sau ciabatta
2 linguri ulei de măsline
½ linguriță boia afumată
Un praf de fulgi de chilli
Sare de mare

Mod de preparare:
Prăjește crutoanele într-o tigaie până devin crocante, apoi adaugă condimentele și mai amestecă un minut. Se potrivesc perfect în salate cu fasole neagră, porumb, avocado și lime.

Tips & Tricks pentru crutoane reușite:
Folosește pâine veche de 1–2 zile pentru un rezultat crocant în interior și moale în mijloc.
Nu le îmbiba în ulei – doar stropește și amestecă bine, ca să nu devină moi.
Adaugă-le doar la final, ca să nu se înmoaie în dressing.

Sursa foto: dreamstime