Murătura din salată! (sau cum să combini cu succes salatele proaspete cu legumele murate)

Vedete ale sezonului rece, murăturile ocupă un loc de cinste pe masa românilor. Castraveciorii, în primul rând, apoi varza, gogonelele, conopida, pepenii verzi, țelina murate sunt printre cele mai populare murături, dar înainte de a face o scurtă trecere în revistă a „murăturilor din salată”, este important să știm cum ne-a venit ideea...

Se poate spune că primele alimente murate sunt atestate în Mesopotamia, undeva în jurul anului 2400 î.e.n.. Originea nu ne este cunoscută cu exactitate, dar – surprinzător sau nu – murăturile sunt menționate de două ori în Biblie. Mult mai târziu, Shakespeare aduce referințe la murături în operele sale, iar bucătarul şef al reginei Elisabeta I nota că aceasta le dorea la fiecare masă.

Cine a adus pentru prima dată castraveții murați în Lumea Nouă? Nimeni altul decât Cristofor Columb. Pe atunci, murăturile erau considerate – mult mai mult decât acum – o delicatesă și un mijloc vital de a avea hrană în călătoriile lungi cu corabia.

E ușor contraintuitiv pentru noi, românii, să amestecăm legume murate cu frunze proaspete de salată. Tradițional, la masă ori servești o salată proaspătă, cu crudități, ori una de murături. E timpul să schimbăm această preconcepție și să demonstrăm că cele două ingrediente - frunzele proaspete de salată și legumele murate - merg excelent împreună, în combinațiile potrivite. Cu atât mai mult cu cât, prin Eisberg, găsești frunze proaspete 365 de zile pe an, nu doar în sezonul cald


Mix Eisberg cu gogoșari și castraveciori murați

Ai nevoie de un mix de salată Eisberg, 2 cartofi curățați și fierți, câțiva castraveciori și gogoșari în oțet, 2-3 ouă fierte, măsline, puțin ulei de măsline și o ceapă verde pentru un plus de savoare. Toate aceste ingrediente amestecate într-un bol încăpător, alături de puțin oțet ( îl recomandăm pe cel de la gogoșari), sare, piper și câteva crutoane pentru un extra crunch!

 

Rucola cu morcovi murați

Începem cu ridichile, pe care le tăiem rondele foarte subțiri. Într-un castron amestecăm rucola, morcovii murați, ridichile și presărăm o ploaie de stafide.

Separat, pregătim dressingul:

2 linguri suc de lămâie
2 linguri ulei de măsline
1 / 2 linguriță de zahăr
1 / 2 linguriţă de sare
1 / 2 linguriță coajă rasă de lămâie
1 / 4 linguriță piper


Cu atât mai bine dacă puteți să-l faceți într-un borcănel cu capac, astfel încât ingredientele să fie bine agitate. Punem dressingul peste salată, amestecăm pentru omogenizare și ne bucurăm de contrastul eterogen dintre gusturi!


Spănăcel, dovlecel și castraveciori murați

Începi prin a tăia dovlecelul și ceapa roșie Julien, apoi le adaugi într-un bol alături de frunzele de spănăcel și o mână de alune sau nuci mărunțite. Peste tot amestecul, minunatele gogonele și puțin parmezan. Cât timp lași ingredientele să se marineze, pregătești puiul. Pune într-o tigaie o lingură de ulei de măsline și lasă să se încingă bine la foc mediu. Apoi adaugă puiul și rumenește-l. Când e gata, ia-l de pe foc și amestecă-l cu marinada formată din gogonele, spănăcel, dovlecel, ceapă, nuci  și parmezan. Poftă bună!


Pentru extra inspirație, avem și aceste rețete de salate cu murături care promit că nu te vor dezamăgi. Iar dacă ești în pană de rețete de murături, noi venim cu cinci idei culese de Cosmin Dragomir din volumul „Carte de bucate”, de Maria Maurer.

foto: shutterstock

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin