Pipirrana, salata andaluză care a cucerit Peninsula Iberică

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Pipirrana este o salată tradițională spaniolă, originară din regiunea Andaluzia, deși este populară și în alte părți ale Spaniei. Această salată plină de gust este o reflectare a bucătăriei mediteraneene, cunoscută pentru folosirea generoasă a legumelor proaspete, uleiului de măsline extravirgin și a oțetului.

Pipirrana își are rădăcinile în bucătăria rurală andaluză, unde ingredientele locale, proaspete și disponibile pe tot parcursul anului, cum ar fi roșiile, ardeii și castraveții, sunt folosite cu abilitate pentru a crea feluri de mâncare delicioase și hrănitoare.

În trecut, Pipirrana era adesea preparată de pescari și lucrători agricoli ca o masă rapidă și satisfăcătoare în timpul zilelor lungi de muncă, folosind ceea ce aveau la îndemână. Această salată a evoluat de-a lungul timpului, devenind un fel de mâncare apreciat atât în restaurantele rafinate, cât și la mesele familiale.

Ingrediente:
2 roșii mari, coapte, tăiate în cuburi
1 ardei verde, tăiat în cuburi
1 castravete mediu, curățat de coajă și semințe, tăiat în cuburi
1 ceapă roșie mică, tocată fin
2 căței de usturoi, zdrobiți
2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 lingură de oțet de vin alb sau de Jerez
Sare și piper, după gust
Ouă fierte și ton în conservă (opțional, pentru o variantă mai consistentă)
Pătrunjel proaspăt tocat, pentru décor


Metoda de preparare:

Începeți prin a tăia roșiile, ardeiul verde, castravetele și ceapa roșie în cuburi de mărime egală. Dimensiunea cuburilor poate varia în funcție de preferință, dar este important ca toate ingredientele să fie tăiate uniform pentru a se amesteca bine.

Într-un bol mare, combinați legumele tăiate cu usturoiul zdrobit. Dacă alegeți să includeți ouăle fierte și tonul, adăugați-le acum, tăind ouăle în bucăți mai mari și sfărâmând tonul.

Într-un bol mic, amestecați uleiul de măsline cu oțetul. Condimentați cu sare și piper, după gust. Bateți bine pentru a emulsiona dressingul.

Turnați dressingul peste amestecul de legume și amestecați bine, asigurându-vă că toate ingredientele sunt bine acoperite. Ajustați condimentarea, dacă este necesar.

Lăsați salata să se odihnească în frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru a permite aromelor să se îmbine. Garnisiți cu pătrunjel proaspăt tocat înainte de a servi.

Pipirrana poate fi adaptată în funcție de ingredientele disponibile și preferințele personale. Unele variante includ adăugarea de ardei roșii sau includerea de alte tipuri de pește conservat, cum ar fi sardinele sau macroul.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin