Lahanosalata sau salata de varză grecească

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Este un exemplu strălucit al simplității și prospețimii bucătăriei grecești. Această salată crocantă și răcoritoare servește atât ca un antreu delicios, cât și ca o garnitură perfectă pentru o varietate de feluri de mâncare principale. Lahanosalata își are rădăcinile în tradiția culinară greacă, unde ingredientele proaspete și locale joacă întotdeauna un rol central. În acest articol, vom explora istoria și câteva rețete ale acestei salate clasice.

Grecia are o lungă tradiție de a folosi legumele în feluri de mâncare variate, de la salate simple la preparate mai complexe. Lahanosalata, cu ingredientul său principal fiind varza, este un exemplu de cum un ingredient umil poate fi transformat într-un fel de mâncare vibrant și plin de gust. Deși nu este la fel de cunoscută pe plan internațional ca Salata Grecească (Horiatiki), Lahanosalata este profund încorporată în dieta locală, având o prezență constantă în mesele familiale și în tavernele grecești.

Varza a fost cultivată în Grecia din timpuri antice, iar utilizarea ei în salate este atestată de secole. Simplitatea și accesibilitatea ingredientelor fac din Lahanosalata o alegere populară în toate sezoanele, însă este deosebit de apreciată în lunile de iarnă, când varza este la vârful prospețimii sale.

Rețeta Clasică
Ingrediente:
1 varză mică sau ½ varză mare, tocată fin
Sucul de la 1 lămâie
2-3 linguri de ulei de măsline extra virgin
Sare și piper negru, după gust
Morcov ras (opțional)
1 linguriță de oțet de vin roșu (opțional)
Mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat (opțional)

Instrucțiuni:

Pregătiți varza: Îndepărtați frunzele exterioare ale varzei, apoi tăiați varza în jumătate și îndepărtați cotorul. Tăiați varza cât mai fin posibil și puneți-o într-un bol mare.

Condimentați: Adăugați sucul de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul peste varză. Dacă doriți, puteți adăuga și oțetul de vin pentru un plus de aciditate.

Amestecați: Folosind mâinile curate sau o pereche de clești de bucătărie, amestecați bine varza cu condimentele, asigurându-vă că fiecare fâșie de varză este bine acoperită cu dressing.

Lăsați să se odihnească: Pentru cele mai bune rezultate, lăsați salata să se odihnească pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire. Acest pas permite verzei să se înmoaie ușor și să absoarbă aromele dressingului.

Garnisiți și serviți: Înainte de servire, amestecați salata încă o dată și ajustați condimentele, dacă este necesar. Garnisiți cu mărar sau pătrunjel proaspăt, dacă folosiți.

Lahanosalata poate fi personalizată în funcție de preferințele personale. Unii adaugă morcov ras pentru un plus de dulceață și culoare sau un vârf de cuțit de zahăr pentru a echilibra aciditatea. De asemenea, este populară adăugarea de măr ras sau stafide pentru o notă de dulce. Pentru cei care preferă un pic de picant, adăugarea de ardei iute tocat fin este o opțiune excelentă.

Cosmin Dragomir
Foto: dreamstime


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin