Som Tam, o salată ca la mamele thailandeze acasă

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Periplul nostru prin gastronomiile lumii se oprește astăzi la un preparat asiatic pe care, dacă ajungeți în vacanță prin Thailanda, n-ar trebui să îl ratați.

Som Tam, cunoscută și sub numele de salată de papaya verde, este una dintre cele mai renumite și iubite preparate din bucătăria thailandeză.

Originară din regiunea de nord-est a Thailandei, cunoscută și sub numele de Isan, Som Tam este o expresie a identității culturale și a modului de viață al locuitorilor din această zonă. Inițial, salata era preparată folosind crab fermentat și era cunoscută sub numele de "Som Tam Poo". Cu timpul, rețeta s-a răspândit în întreaga țară și a suferit diverse adaptări, inclusiv o versiune mai populară la nivel urban, care exclude crabul fermentat. Rețetele mai actuale includ crab sau crevete prăjit în baie de ulei de palmier.

Som Tam nu este doar un fel de mâncare, ci și o artă a echilibrului gusturilor – dulce, sărat, acru și picant. Această combinație complexă de arome reflectă filosofia thailandeză a armoniei în mâncare.


Ingrediente:

Papaya verde – răzuită sau tăiată julienne, baza crocantă a salatei.
Morcovi – adesea adăugați pentru culoare și textură suplimentară.
Roșii cherry sau roșii obișnuite – pentru dulceață și suculență.
Ardei iute – adăugând nivelul dorit de iuțeală.
Usturoi – pentru un gust pătrunzător și aromatic.
Sos de pește – oferă un gust sărat și profund.
Suc de lime – pentru o notă răcoritoare și acidulată.
Zahăr de palmier sau zahăr brun – pentru a echilibra aromele acide și picante.
Arahide prăjite – pentru o textură crocantă și un gust bogat.
Crabi, creveți sau alte fructe de mare

Prepararea Som Tam este un proces simplu, dar necesită atenție la detalii pentru a asigura un echilibru perfect al gusturilor. Papaya verde și morcovii sunt răzuiți sau tăiați în fâșii subțiri și amestecați într-un mojar mare împreună cu roșiile, usturoiul și ardeii iuți.

Ingredientele sunt zdrobite ușor cu pistilul pentru a elibera aromele, fără a le pisa complet. Apoi, se adaugă sosul de pește, sucul de lime și zahărul, amestecându-se până la obținerea unei combinații armonioase de arome. La final, se presară arahide prăjite pentru a adăuga o notă crocantă.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin