Fac eschimoșii salate? Răspunsul surprinzător din tundră
Popoarele din Nord au dezvoltat versiuni proprii de „salate” — mese reci, amestecate, bazate pe carne, pește și ingrediente fermentate.
Când ne gândim la salată, ne vine în minte o farfurie plină de legume proaspete, frunze verzi și dressinguri aromate. Însă ce se întâmplă în locurile unde salata verde nu crește, iar iarna durează opt luni pe an? Fac oare eschimoșii — sau, mai corect spus, inuiții și alți locuitori din regiunile arctice — salate?
Răspunsul este: Da, dar nu în sensul clasic. Într-un climat ostil vegetației, popoarele din Nord au dezvoltat versiuni proprii de „salate” — mese reci, amestecate, bazate pe carne, pește și ingrediente fermentate, uscate sau culese din tundră în scurta vară polară.
Pentru inuiți, „salata” nu presupune neapărat legume crude, ci un amestec rece de ingrediente, servit de obicei la temperatură ambientală sau chiar înghețat. Este mai aproape, în concept, de ideea de „dish” (preparat) rece, servit în comun, adesea fără tacâmuri.
Salată de pește afumat/marinat cu merișoare (versiune modernă a „Kiviak”)
Ingrediente:
Pește gras (somon sau păstrăv) afumat sau marinat
Ceapă roșie feliată fin
Merișoare sau afine de tundră (proaspete sau congelate)
Ulei de foca (înlocuibil cu ulei de pește sau ulei de măsline)
Sare, puțină zeamă de lămâie (pentru echilibru)
Mod de preparare:
Amestecă bucățile de pește cu ceapa, merișoarele zdrobite ușor și adaugă ulei și puțină sare. Lasă la rece 1–2 ore înainte de servire.
Salată de alge și icre de pește
Ingrediente:
Alge marine (wakame sau alge de mare arctice rehidratate)
Icre de pește alb (cod, somon)
Oțet de mere sau de orez
Semințe de susan prăjite
Ulei (preferabil de pește sau susan)
Mod de preparare:
Se amestecă algele cu icrele și se condimentează ușor. Este o salată populară în zonele din Alaska și Canada de Nord unde resursele marine sunt predominante.
Salată de tundră
În timpul verii arctice, localnicii culeg plante comestibile sălbatice cum ar fi: Oxyria digyna (măcriș arctic), Angelica archangelica (angelică), Lungwort (plantă cu frunze comestibile), flori de păpădie și ciuperci de tundra.
Se consumă rareori în stare crudă, ci mai degrabă ca „amestec sățios și hrănitor”, în care gustul e dictat de supraviețuire mai mult decât de rafinament și sunt uneori combinate cu: grăsime animală topită (suet), pește uscat sfărâmat, rădăcini etc.
sursa foto: dreamstime