Lucian Dragomir este primul producător de legume bio din Brașov, inițiatorul brandului #laborcan și una dintre cele mai cunoscute voci din industria ospitalității de sub Tâmpa. L-am rugat la un moment dat, în toiul iernii, să ne spună care sunt cele mai cele salate dintre cele gustate de el.

“La ora care aștern aceste rânduri sunt -12 grade Celsius. Poate ar trebui să spun câte ceva despre salatele de boeuf, șuba, icre ori vinete cu sau fără maioneză…

Tocmai din cauză că aud cum gerul mușcă din chederele de la geam am să rememorez două rețete de salate mediteraneene care m-au făcut să șterg , fix în spiritul unui român sadea ce mi-s, bolurile în care au venit cu frânturi de pită ori cu margini de lipii crocante cum s-a întâmplat la cea de-a doua din enumerația de mai jos!

SALATĂ CU FETA ŞI RODII

Pe o bază de salată Romana tăiată atent, câteva clinuri de tomată, inele de ceapă albă (albul cel mai alb, ceapa aceea care nu este iute şi o poţi mânca așa, ca pe măr), feta sfărâmată grosier din vârful buricelor, boabe de rodii bine coapte şi zemoase, totul legat de un dressing gros obținut din mixarea unor cantități egale de ulei bun presat la rece şi zeamă de lămâie proaspăt stoarsă!

Rețeta ar suna aşa:
220 gr salată Romana tăiată
70 gr tomate
40 gr boabe rodii
80 gr brânză Feta
40 gr ceapă albă
15 ml ulei bun presat la rece
15 ml zeamă de lămâie

SALATĂ CU HALLOUMI ŞI GRAPEFRUIT

Mix din rucola, valeriană şi spanac foarte tânăr, pulpă despieliţată de grapefruit, câteva felii subțiri de castravete, un mănunchi de pătrunjel verde şi unul mic de coriandru verde. Totul dres şi amestecat cu un sos format din zeamă de lămâie, ulei bun, o lacrimă de usturoi şi câte un vârf de oregano fresh, sare şi piper.
Peste toate de mai sus o felie generoasă de brânză halloumi friptă la grătar până ce ajunge aproape de punctul de topire!

Cantități:
Mix frunze de salată 180 gr
Castravete tăiat 80 gr
Grapefruit tăiat şi despieliţat 60 gr
Pătrunjel verde 15 gr
Coriandru verde 10 gr
Brânză Halloumi 80 gr

Dressing
Zeama de lămâie 15 ml
Ulei bun 15 ml
Usturoi 10 gr
Sare 3 gr
Piper 2 gr

foto: dreamstime