Top 5 brânzeturi românești care merg perfect cu mixuri Eisberg

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Ce alt aliment mai are atât de mult gust, atât de multă textură și dă bine cu orice, de la vin și paste până la pizza, salate și burgeri? Brânza - căci despre ea e vorba - este incredibil de versatilă. Obținută prin închegarea laptelui de vacă, oaie, capră sau bivol cu sare și cheag, brânza este o alchimie de gusturi, arome și mirosuri. Este uimitor cum aceste trei ingrediente pot produce atât de multe feluri de brânzeturi! Există peste 1.800 de tipuri în lume – dar noi ne vom rezuma în acest articol doar la brânzeturile neaoșe: cașul proaspăt, telemeaua, brânzele maturate, brânza de burduf și urda.

Dar mai întâi, de unde provine brânza?

Brânza este unul din cele mai vechi alimente procesate de om. Potrivit unei legende, un negustor arab ar fi descoperit întâmplător brânza, când și-a pus provizia de lapte în stomacul unei oi. Cheagul din „pungă”, combinat cu căldura soarelui din deșert a făcut laptele să se separe în caș și zer. O altă legendă spune că oamenii au iubit brânza chiar de la începutul civilizației - se crede că primele dovezi ale existenţei brânzei vin din Sumer, din mileniul 4 î.e.n..

Brânza este motiv de mândrie și reper identitar pentru orice tradiție gastronomică euro-americană, dar mai ales pentru Franța – principalul consumator de brânză din lume. Și noi avem cu ce ne lăuda, în afara unor brânzeturi realmente remarcabile, cu două milenii de existență (dovedită lingvistic) a brânzei în spațiul nostru. 

 
Știai că... 

...brânza poate preveni osteoporoza?

Încă din copilărie știi că laptele te ajută să ai oase puternice. Adevărul este că masa ta osoasă atinge densitatea maximă abia în jurul vârstei de 30 de ani. Începând cu această etapă, procesul firesc de îmbătrânire începe să subțieze oasele și asta poate duce la osteoporoză. Produsele lactate, în special brânza, sunt o modalitate excelentă de a stabili un aport echilibrat de vitamine și minerale în menținerea unor oase puternice.

...brânza este o sursă excelentă de proteine, vitamina B12 și vitamina K?

Dacă ești în căutarea unei brânze proteice, cea mai potrivită este telemeaua. Multe brânzeturi oferă o sursă excelentă de vitamina B-12.

...în 100g de brânză există 720mg de calciu? Doza zilnică recomandabilă pentru un adult este de 1000 mg de calciu.

... urda combinată cu mărarul  ține stresul sub control la locul de muncă?

Iată și câteva rețete minunate cu brânzeturi românești.

Salată cu năut și caș proaspăt

Prima care deschide seria rețetelor de salată cu brânză este brânza de caș. Într-un bol mare pui 2-3 linguri de năut fiert, 1 jumătate de ceapă roșie și mixul de salată Picnic Mix

Pentru potrivirea gustului poți adăuga și un sos făcut din 30 ml de ulei de măsline, puțin oțet și sare și piper, după gust.

Salată cu telemea de vacă 

O salată simplă și sățioasă, la îndemâna oricui. Ai nevoie de o ceapă verde, 4-5 ridichi, 4 ouă fierte și – bineînțeles- brânza telemea tăiată în cubulețe. În completarea ingredientelor ideal este mixul de salată Eisberg Narcisa, deși poți folosi, practic, orice Mix Eisberg. Atât de simplu și pe atât de delicios!

Salată cu brânză de burduf 

Vei avea nevoie de 150 de grame de brânză de burduf, o mână de zdravănă de spănăcel și una de rucola,  câteva felii de pâine pentru crutoane, 25 de grame de muștar, 50 ml de ulei de măsline și zeama de la o lămâie. Începi să amesteci muștarul cu sucul de lămâie și uleiul de măsline până ce obții o vinegretă. Amestecul rezultat îl pui într-un bol și adaugi spănăcelul și rucola.  Separat, tai pâinea în cuburi și o tragi la tigaie și adaugi crutoanele rezultate în salată și sfărâmi brânza de burduf peste și…poftă bună!

Salată de vară cu urdă

Dacă vrei ceva ușor și fresh, numai bun de consumat în acest sezon călduros, îți propunem o salată cu urdă dulce, roșii, ardei gras, ceapă roșie și câteva semințe de dovleac sau pin. Adaugă cu generozitate din mixul de salată Francine și bucură-te de o masă hrănitoare, de nădejde pentru siluetă.

Salată cu brânză maturată, avocado și cușcuș

Un mix de salată Mexico, niște cuș-cuș  și-un avocado pot face din această salată o masă numai bună , oricând simți că te ia foamea.  Cele trei ingrediente pot fi acompaniate de un gust intens și ușor picant, cum este cel al  brânzei maturate. Creativitatea își spune cuvântul privind ceilalți „participanți” la rețetă. Niște roșii, măsline și-un dressing cum este Tokaj Vinaigrette Oriental vor fi partenerii cei mai buni, fără discuție.


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin