Cinci salate cu „fructele aurii” ale toamnei

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

 A venit toamna și o dată cu ea își fac apariția și fructele vedetă ale ei, printre care și gutuia, care ne încântă cu aroma ei deosebită. Fără îndoială, borcanele cu gem, dulceață și peltea sunt și ele la loc de cinste în cămară, dar o salată în care mai pui și o gutuie, două, este mai mult decât binevenită în acest sezon în care kilogramele încep să se vadă la orizont pe ici, pe colo.  


Mai întâi, două vorbe despre gutuie

Știți că există exegeze creștine care susțin că Adam a gustat în Grădina Edenului, tentat de Eva, dintr-o gutuie, și nu dintr-un măr…?

Nu poate cineva ști, dar ce știm e că fructul de gutuie a fost apreciat încă din Antichitate.

Gutuile reprezentau o adevărată sursă de sănătate în antichitate. Numite și „mere de aur”, aceste fructe au fost răspândite pe scară largă în Imperiul Roman și sunt reprezentate în picturi murale și mozaicuri, inclusiv în orașul îngropat în cenușă vulcanică, Pompeii.

Despre acest fruct galben-auriu, cu pielea acoperită de puf și un gust dulce-astrigent, se spune că te apără de deochi și că, trimis în dar, reprezintă o mărturie a dragostei și a fidelității. În urmă cu 4.000 de ani, îndrăgostiții celebrau ritualuri nupțiale mâncând un fruct de gutui și jurând că vor rămâne alături unul de altul pentru eternitate.

Grecii considerau gutuia drept fructul iubirii și al fericirii și o aduceau drept ofrandă Afroditei, zeița frumuseții și a dragostei. 

Rudă bună cu mărul și părul, gutuiul a ajuns la scurt timp și în vestul Asiei și în țările Europei de Est și Centrale, printre care și România.

Și acum, câteva rețete de salate în care poți adăuga și fructele aurii.

Salată cu somon și gutui 
Combinația de ingrediente e extrem de simplă: salată mixtă sau Wellness Mix, somon fume, roșii cherry, nuci și - bineînțeles – gutuile, curățate și tăiate înainte. Toate puse într-o salatieră, amestecate și asezonate cu sare și stropite cu ceva ulei de măsline extra-virgin și ceva lime pentru savoare.

Salată cu mozzarella, curcan și gutui 
Gutuia se spală și se taie feliuțe subțiri, iar mozzarella în cuburi. Pieptul de curcan, condimentat în prealabil cu sare și piper, se prepară la grătar, iar când este gata se taie în cubulețe. Pătrunjelul se spală și se toacă marunt. Toate acestea se așază într-un bol, alături de o mână zdravănă de fetică, se stropesc cu zeamă de lămâie și se asezonează cu un sos din gutui așa cum e dressingul din piure de gutui Tokaj

Salată de gutui fierte 
O salată pentru care vei avea nevoie de ceva mai mult timp, dar care te va surprinde extrem de plăcut prin combinația de arome și texturi.

Pentru început, încinge cuptorul la 200°C. Fierbe 2 – 3 gutui -  tăiate în două pe lungime, apoi tăiate în felii groase - în apă clocotită pentru aproximativ 25 de minute sau până când se simt aproape moi. Repetă operațiunea cu păstârnacul, dar fierbe-l mai puțin, 3 – 4 minute și apoi lasă-le în strecurătoare să se usuce. Într-o tavă mare ia 2 linguri de ulei, jumătate din cantitatea de seminţe de chimion, turmericul, 1 lingură sirop de ghimbir, sare şi piper și amestecă-le. Tăvăleşte gutuile şi păstârnacul prin acest amestec, apoi coace-le preț de 25 de minute, până când devin moi şi uşor caramelizate. Pune o mână de nuci într-o altă tavă şi prăjeşte-le la cuptor 5 minute, după ce scoţi legumele.

Călește la foc mic ceapa împreună cu restul de seminţe de chimion, până când se înmoaie, devine aurie şi începe să se caramelizeze. Într-un bol mare pune o mână de spănăcel, legumele coapte, ceapa caramelizată şi pătrunjelul tocat. Toacă grosier nucile prăjite, apoi adaugă-le peste celelalte ingrediente şi stropeşte salata cu lămâie.


Salată tomnatică
Cum îți sună o salată de gutui poșate cu brânză gorgonzola? Într-o cratiță combină 500 ml de apă cu 200 g de zahăr, 5-10 boabe de piper, 1 linguriță rasă de coajă de portocală, 1 lingură suc de lămâine și 2 frunze de dafin. Încălzește totul la foc mic, până când zahărul este dizolvat.

Curăță gutuile de coajă, scoate-le cotorul și taie-le felii, apoi adaugă-le în cratiță și amestecă-le cu siropul de zahăr făcut. Pune un capac peste și coace gutuile la 140°C, până când sunt moi. Scoatem cratita din cuptor, luam capacul și lăsăm să se răcească.

Combină o linguriță de muștar Dijon cu 5 linguri de oțet, 3 linguri de ulei de măsline și 4 linguri din lichidul în care au fiert gutuile. Potrivește de sare si de piper, pune frunzele de rucola pe un platou, feliile de gutui, bucățile de brânză gorgonzzolla și stropește din plin din amestecul de muștar și oțet. 

Salată cu smochine și piept de pui
O salată pur și simplu... simplă. Nu ai nevoie decât de 5 ingrediente: piept de pui, morcov, smochine, gutui și salată. Pieptul de pui îl dregi în tigaie cu puțin ulei și îl lași cât să capete o crustă. Când e gata îl iei de pe foc și-l tai în felii. Procedezi la fel și cu morcovul. Într-un castron mare pui toate cele 5 ingrediente, le amesteci bine-bine și pentru un extra-gust poți adăuga și un dressing din gutui.

foto: pixabay




Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin