Telemeaua noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă și-n salate!

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Nu ai cum să nu o iubești.
Românii iubesc telemeaua, că e din lapte de capră, vacă sau oaie ori bivoliță, că e proaspătă ori maturată – această specialitate de brânză albă, semi-moale este, poate, prima asociere pe care o au românii în minte atunci când aud de brânză, mai degrabă decât cașul proaspăt, cașcavalul ori specialitățile din Occident (Brie, Emmenthaler, Camembert, Gouda, Cheddar etc.)

Originea și numele brânzei sunt otomane – turcii încă au brânza „teleme” însă, din 2005, telemeaua este recunoscută și protejată ca produs original românesc. Telemeaua este de obicei puțin sărată, poate avea 4o până la 50% apă, iar conținutul de grăsime ajunge, în cazul brânzei din lapte de bivoliță, la 55%.

O iubim, deci, da? Dar cum o iubim în salate, aceasta e întrebarea! De obicei ne mulțumim să o punem alături de roșii și frunze de lăptucă, ardei și măsline într-un bol și asta e. Deși e minunată într-o astfel de formulă tradițională, telemeaua poate mult mai mult, așa că iată alte câteva combinații de salată care merg de minune cu brânza telemea:

1. Cu fructe de pădure, baby spanac și crutoane. La acest mix nu mai adăugați sare, mai ales dacă telemeaua e deja sărată. Piper, da, ulei de măsline și un pic de dressing Vinaigrette de la Tokaj rezolvă imediat orice dileme!

2. Cu pepene galben, rucola și crutoane. Aici adăugați cu încredere fire de ceapă verde – sau arpagic, dacă aveți la îndemână – la final. Sare, piper, ulei extravirgin de măsline și un pic de oțet balsamic sau zeamă de lămâie. O notă la această combinație, e bună cu orice telemea, dar e perfectă cu o telemea de capră sau de bivoliță bine maturată!

3. Cu ceapă roșie, valeriană couscous și linte verde. La 100 de grame de couscous gătit (de preferință integral) adăugați frunzele de valeriană, cam 80g cuburi de telemea de vacă proaspătă și o ceapă roșie, medie, tăiată julienne și rumenită cinci minute la tigaie în ulei de măsline. Folosiți uleiul în care ați tras ceapa, mai puneți jumătate de plic de dressing Oriental de la Tokaj, sare și piper după gust.

Produse asemănătoare

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin