Lucruri minunate - inclusiv salate! - despre rodie

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Fructul dragostei și fructul vieții – vorbim de rodie, inclusă la loc de cinste printre super alimente. Adorată pentru gustul dulce-acrișor și suculență, rodia - mai precis sâmburii din fruct - este bogată în vitamine, fibre și antioxidanți și, într-o salată, este un deliciu pentru papile și sănătate curată pentru organism.

Dar mai întâi, de unde provine rodia? 

Rodia, unul dintre cele mai vechi fructe din lume, poartă o istorie lungă și fascinantă. Originară din Persia, „mărul chinezesc” – așa cum a fost numit de chinezi, s-a răspândit foarte rapid în zonele mediteraneană, arabă și indiană. 

Numele occidental al rodiei - „pomegranate” - este derivat din latinescul „pomum granatum", care denumește un „fruct format din multe boabe sau semințe”. Noi am luat numele acestui fruct din neogrecul ródhi.

Fun fact: chinezii atribuie conotații culturale diferite acestui fruct: îl consideră un simbol al fertilității, al fericirii, dar și al abundenței.

Grecii antici intuiau că rodia ar fi izvorât din sângele lui Dionisos, zeul vinului. Fructul este, de asemenea, asociat cu mitul Persefonei. Într-unul dintre miturile grecești, Persefona este răpită de Hades, zeul Infernului, după ce ea se înfructă cu poftă dintr-un sâmbure de rodie. Întoarcerea ei în lumea celor vii a fost asociată cu începutul primăverii, iar rodia a devenit astfel un simbol al „tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte”.  

Influențați de mitul Persefonei, primii creștini au început să asocieze imediat rodia cu noțiunea de înviere. Mai mult, pentru ei, infinitatea de semințe de la interior le sugera că rodia ar fi un simbol al castității și al unificării cuplului traditional femeie-bărbat sub o singură autoritate, și anume biserica.

Fructul e prezent și în cultura iudaică: rodia a fost brodată pe tivul robelor marilor preoți și sculptat în templele evreilor.  Tocmai de aceea rodia era văzută drept un simbol al sfințeniei, abundenței și credinței.

Civilizația islamică a fost, totuși, cea care a generalizat cultura rodiei ca ingredient de bază în bucătărie; de la arabi, în peninsula Iberică, a fost preluată de spanioli și apoi de restul Europei.

Iată și câteva salate cu rodie.

Mix Roman cu rodie, ridichi, măr şi migdale
Cristi Mărgărit, „tartorul” de la getfit.ro şi unul dintre cei mai apreciaţi experți în nutriție din România ne propune o combinație pentru o salată vegană proaspătă, răcoritoare, plină de vitamine şi gustoasă deopotrivă!

Salată „bolul lui Budha”

Un bol plin, rotunjit, precum burta lui Budha –  cam asta-i forma pe care o „îmbracă” această rețetă de salată.

Punem quinoa la fiert, apoi, după fierbere, o separăm de apa rămasă printr-o strecurătoare și o lăsăm să se răcească. Tăiem brânza în cubulețe, ardeii fâșii, roșiile cherry tăiate în două, ceapa apio fâșii, avocado la fel, iar la rodie, separăm boabele de coajă.

Adăugăm fiecare ingredient în „pătrățica lui”, fără să-l amestecăm cu restul ingredientelor: brânza tăiată în cubulețe, ardeii fâșii, roșiile cherry tăiate în două, ceapa apio fâșii, avocado la fel, iar la rodie, separăm boabele de coajă. Lângă acestea păstrăm un loc și pentru frunzele verzi: poate fi spănăcel, rucola, fetică, salată mixtă șamd. Ultima pătrățică a bolului este rezervată dressingului. Stoarcem zeama de la o jumătate de lămâie, adaugăm puțin ulei de măsline, sare, piper și…vă dorim o poftă!

Salată de ciuperci cu nuci, morcov și semințe de rodie
Pe patul de 100g de Pikans Mix sau rucola punem 100g de ciuperci feliate. După care adăugăm un morcov tăiat fâșii - sau rondele, dar subțiri să fie! - o mână de miez de nucă sfărâmat și o mână de semințe de rodie. Excelent pentru această rețetă e un amestec din dressing de mere de la Tokaj, ulei de măsline extravirgin și zeamă de la o jumătate de lămâie.

Salată cu rodie și pește 
Începem cu câteva legume – ceapă și castraveți, pe care le curățăm, spălăm și tăiem rondele, apoi le punem într-un bol.

Rondelele de castravete se sărează și se marinează împreună cu ceapa. Peștele – orice soi ar fi el: macrou, hering, somon – se taie în proporții adecvate servirii și se stoarce o lămâie pest el. Zeama de castraveți în exces se scurge și rondelele de castravete sunt amestecate cu sâmburii de rodie. Ingredientele se adaugă într-un bol, peste care se presară câteva frunze de spănăcel. Salata se asezonează cu puțin ulei de măsline, zeamă precum și coajă de lămâie, sare și piper.

Salată cu nucă, rodie și măr 
Cea mai simplă rețetă dintre toate. Se aranjează câteva frunze de spănăcel într-un bol și se presară pe deasupra semințele de rodie, nucă mărunțită, brânză de capră și feliile de măr. Se toarnă pe deasupra dressingul preferat și se asezonează cu sare și piper. E rapidă salata sau nu?

Salată Caesar cu pui, rodie și semințe 
Primul pas vizează pieptul de pui – îl punem la fiert, iar când este aproape gata adăugăm o jumătate de linguriță de sare.  În paralel, punem la fiert ouăle.

Luăm un bol de sticlă în care urmează să facem salata Caesar cu pui, anșoa și tot ce trebuie. Adăugăm în el două fileuri de anșoa sărate, apoi frecam bine, cu ajutorul unei lingure de lemn sau tel, până avem o pasta fină.

În pasta de anșoa obtinuță, adăugăm usturoiul zdrobit și 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin, frecăm bine totul până obținem o emulsie, care va aroma și va da un gust minunat salatei.

Pieptul de pui, după ce a fiert și s-a răcit, îl tăiem în fâșii cât de cât egale. Frunzele de  salată mixtă le adăugăm, după ce le-am spălat și uscat, în bolul cu pasta de anșoa, urmate de pieptul de pui, iar deasupra turnăm dressingul si puțin mărar tocat grosier.

foto: pixabay



Istorie bogată, simbolistică inegalabilă, gust minunat, beneficii cât cuprinde. Rodia TREBUIE să fie în dieta ta - ideal, într-o salată! 

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin