Sfecla roșie – leguma-minune care nu trebuie să-ți lipsească din salate!

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Ghici ghicitoare ce-i - recunoscută pentru gustul său dulceag și culoarea roșu-sângeriu, sfecla roșie este, de altfel, un superaliment nutritiv cu multiple beneficii pentru sănătatea organismului tău. Dacă nu știi (suntem noi aici să-ți arătăm) ce gust aromat și dulce poți da unei salate adăugând și câteva bucăți de sfeclă roșie!

Dar mai întâi, de unde provine sfecla roșie?

Cele mai vechi dovezi arheologice care atestă consumul de sfeclă roșie se pierd în trecutul Asiei. Scrierile antice o menționează pentru prima oară în Irak, într-una dintre cele șapte minuni antice ale lumii: Grădinile Suspendate ale Semiramidei din Babilon. Mai apoi a devenit un aliment căutat în mai tot Orientul. Diverse civilizații i-au găsit fel de fel de întrebuințări sfeclei: romanii au folosit-o drept afrodisiac, grecii ca leac pentru a reduce febra, iar chinezii credeau că leguma are puterea de a le întări inima și de a le purifica sângele. Oricum ar fi, cert este că sfecla roșie era considerată o legumă de avuție care era necesară să fie pe masa zilnică tocmai datorită calităților curative, reale sau imaginate. În zona noastră sfecla a ajuns relativ târziu, prin comerțul din Marea Neagră. Tot astfel a ajuns și în nord, în ceea ce sunt azi Ucraina și Rusia, unde era cultivată cu succes şi păstrată iarna în murături combinate cu fructe de pădure şi varză aproape de Marea Baltică, devenind încetul cu încetul un aliment de bază în tot Estul Europei.

Curiozități despre sfecla roșie:

  • Încă din secolul al XVI-lea, sucul de sfeclă roșie a fost folosit drept colorant natural pentru tot felul de lucruri, de la haine până la podoaba capilară a femeilor!
  • Sfecla roșie ține mătreața la distanță! Nu numai că îți colorează părul, dar folosită în cantități mai mici, sfecla roșie îți poate chiar vindeca unele probleme ale scalpului.
  • Dintre legume, sfecla roșie este cea care conține cea mai mare cantitate de zahăr.
  • Specialiștii susțin că un consum regulat, dar moderat de sfeclă poate preveni formarea varicelor, prin îmbunătățirea circulației sângelui.
  • Pentru greci, sfecla roșie avea și o conotație negativă: simboliza conflictul familial. Cu alte cuvinte, atunci când doi soti se certau, se punea deasupra ușii o cunună împletită din frunze de sfeclă roșie. Totul, pentru a face cunoscut conflictul în comunitate.

Iată și câteva rețete de salate cu sfeclă roșie.

  • Salată de sfeclă roșie cu usturoi și nuci
    Un trio ce îți va îmbunătăți circulația sângelui și te va ajuta în digestia alimentelor grase. Procedezi în mod artistic: cureți legumele - sfecla roșie și morcovul, iar usturoiul îl toci mărunt ori îl dai pe-o rozătoare. Adaugi o mână de rucola și câteva nuci, o lingură de ulei, sare și piper după gust și...te bucuri de gustul dulce-picant!
  • Salată cu măr și sfeclă
    Iată o combinație suculentă din fructe și legume. Nimic mai simplu: într-un bol adaugi mixul de frunze tinere și rădăcinoase de vară (iceberg, frisee, radicchio, romaine și morcov), iar separat razi o sfeclă și un măr și stropești din ambundență cu zeamă de lămâie și potrivești de sare. Pentru un gust divin pune și o lingură de miere sau un sos Dressing de Tokaj Vinaigrette Oriental .
  • Salată cu sfeclă murată, rucola și ou
    Pentru zilele când vrei ceva mai sățios, această salată vine să-ți potolească apetitul și să-ți asigure porția de nutrienți zilnică. Despre cum să o prepari am scris aici, precum și lista de ingrediente.
  • Salată cu sfeclă roșie coaptă și telemea de vacă
    Se pune rucola într-un bol, bucățelele sângerii de sfeclă coaptă, telemeaua de capră și nuca pe care o poți trage în tigaie 1-2 minute,  pentru ceva mai multă aromă. Se presară câteva semințe proaspete de rodie, un praf de sare, unul de piper și se mănâncă cu multă poftă.
  • Salată cu sfeclă și castraveți 

Într-un bol mare, combină toate ingredientele: 2 castraveți mici tăiați în felii, 1 ceapă roșie tăiată felii, o mână de frunze de salată Bolero (ce conține deja sfeclă), câteva bucăți de feta și 1 lingură de mărar sau/și pătrunjel. După ce ai amestescat zdravăn toate ingredientele, începi prin a prepara un dressing: bați 2 linguri de ulei de măsline împreună cu 1 lingură de oțet de vin alb și un cățel de usturoi zdrobit.

foto: pixabay


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin