Fattoush, salata Levantului

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Fattoush este o salată populară în țările din Orientul Apropiat și, cu variațiuni locale, în teritoriile cândva ocupate de Imperiul Otoman, renumită pentru combinația sa unică de arome proaspete și texturi crocante. Această salată colorată și plină de viață este nu doar un festin pentru papilele gustative, ci și o poveste despre creativitate și tradiție.

Fattoush își are rădăcinile în tradițiile culinare ale Levantului, o regiune istorică ce cuprinde părți din Siria, Liban, Iordania și Palestina. Salata a fost inițial o modalitate ingenioasă de a folosi pâinea veche sau uscată, transformând un ingredient umil într-o component- cheie a unui fel de mâncare hrănitor. O altă variațiune este Panzanella, despre care am scris aici.

Tradițional, Fattoush era preparat cu resturile de pâine și legume disponibile în gospodării, făcând din această salată un exemplu perfect al bucătăriei sustenabile. Pâinea era prăjită sau uscată până devenea crocantă, adăugând textură și un contrast plăcut cu legumele proaspete.

Ingrediente:

Lipie – de obicei, uscată sau prăjită, până devine crocantă, și apoi ruptă în bucăți.
Salată verde – cum ar fi salată romaine sau alte tipuri de salată frunză.
Roșii – coapte și tăiate în bucăți.
Castraveți proaspeți.
Ceapă roșie – feliată subțire.
Ridichi – tăiate felii subțiri.
Menta și pătrunjel – tocate, pentru o explozie de aromă.
Ulei de măsline extravirgin – esențial pentru dressing.
Suc de lămâie – pentru aciditate și prospețime.
Sumac – un condiment popular în Levant, ce adaugă un gust ușor acrișor și o culoare vibrantă.
Sare și piper – pentru condimentare.

Fattoush este relativ simplu de pregătit. Lipia este ruptă în bucăți și prăjită sau uscată până când devine crocantă. Legumele sunt tăiate și amestecate într-un bol mare. Lipia se adaugă deasupra.

Pentru dressing, se amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sumacul, sarea și piperul, turnându-se amestecul peste salată. În unele variante, se adaugă și un strop de oțet de vin sau de mere pentru un plus de aciditate. Salata este amestecată bine înainte de servire, asigurându-se că dressingul acoperă fiecare bucățică de pâine și legume.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin