Prima tentaţie în salate? Da, vă rog!

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

”Când şarpele intinse Evei mărul, îi vorbi
c-un glas ce răsună
de printre frunze ca un clopot de argint.
Dar s-a întâmplat că-i mai şopti apoi
şi ceva la ureche
încet, nespus de încet,
ceva ce nu se spune în scripturi.

Nici Dumnezeu n-a auzit ce i-a şoptit anume
cu toate că asculta şi el.
Şi Eva n-a voit să-i spună nici lui Adam.
De-atunci femeia ascunde sub pleoape o taină
şi-şi mișcă geana de parc-ar zice
că ea ştie ceva,
ce noi nu ştim,
ce nimenea nu ştie,
nici Dumnezeu chiar.”

(Lucian Blaga – „Eva”)

Desigur, bijuteria de mai sus nu este nici despre mere, nici despre păcatul originar, ci e un elogiu liric adus misterului feminin.
De data asta însă, aici și acum, vorbim despre ceva mult mai puțin misterios – despre cum simbolul tentației și al păcatului originar, mărul, se potrivește de minune în combinații cu salate. Și nu salate de fructe!
Există peste 7500 de soiuri de mere în lume, iar România, țară cu tradiție în domeniu, are aproape 60 de soiuri recunoscute oficial. Ionatanele, bot de iepure, golden… le știți, și toate-s foarte bune și pentru salate. Iată câteva idei:

1.Cu tulpini de țelină, semințe de rodie și nuci, pe pat de salată frisee (O găsiți în Pikans de la noi sau Bolero). Pe patul de frisee puneți mărul, tăiat cuburi și fără sâmburi, desigur, presărați semințele de la o rodie de talie medie, două tulpini de țelină, mărunțite și o mână de mieji de nucă un pic zdrobiți. Dressingul ideal e Yoghurt Dressing, sau, dacă sunteți vegani, înlocuiți dressingul de iaurt cu ulei de măsline, oțet de mere și o smântână vegetală (de nuci, de preferință). Plus sare și piper, desigur!

2.Cu broccoli/conopidă, semințe de dovleac și brânză – fiind o rețetă de origine italiană, totul începe cu un pat varde – în cazul nostru, recomandăm Bolero Mix, mai sofisticat  . Vă trebuie 100 de grame de conopidă sau broccoli (rețeta originală e cu broccoli romanesco) crud și desfăcut, un măr acrișor (un Ionatan sau un măr verde ar fi ideale) tăiat cuburi și o mână de semințe de dovleac (dacă nu aveți la îndemână puteți folosi, în loc de Misticanza, Chef Salad, care conține deja semințe de dovleac). Peste toate acestea puneți și o legătură de pătrunjel tocat, iar pentru dressing – o lingură de ulei de măsline și jumătate dintr-un plic de dressing de Tokaj cu piure de mere, desigur !

3.Cu nuci, fructe confiate, salată iceberg și cous-cous/orez – Acest tip de combinație vine, evident, din Orientul Mijlociu. Rețeta de bază e cu couscous, dar dacă aveți orez prin casă nu ezitați să folosiți. Așadar, pe patul de verde (Eisberg mix, cam 100g) puneți tot 100 de grame de orez sau couscous fiert în sare și răcit. Peste puneți un măr mai mare, tăiat cubulețe, o mână de miez de nucă (nuci Pecan, în rețeta originală) și 80g de fructe confiate (curmale, caise sau smochine). Dressingul se face cu ulei de măsline și zeamă de lămâie – din nou, dacă aveți la îndemână cimbru sau oregano verde, presărați cîteva frunze la final.

Produse asemănătoare

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin