Idei de salate cu rădăcinoase

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Textura este un element-cheie în orice salată reușită. Nu contează ce și câte ingrediente pui în salatele tale - diferența o vor face texturile diverse  și complementare – la fel e și cu aromele. Când ingredientele dintr-o salată sunt toate asemănătoare în textură, niciunul nu va ieși cu adevărat în evidență. O salată perfectă trebuie să fie, de fapt, o îmbinare perfectă a ingredientelor și să ofere o varietate de gusturi, dar și texturi, care să se îmbine armonios în farfurie.

Cum să adaugi textură salatelor tale?

O soluție pentru a adăuga puțină textură în plus salatelor este reprezentată de rădăcinoase. Pline de nutrienți, gustoase și versatile, rădăcinoasele sunt foarte ușor de pregătit și introdus în (aproape) orice salată. Mai jos îți lăsăm câteva idei de rețete cu cele mai cunoscute rădăcinoase.

  • Ridichea

Ridichile vin în nenumărate forme și culori, cu diverse soiuri originare de peste tot din lume. Cele mai cunoscute soiuri sunt ridichea roșie (Raphanus sativus) și ridichea albă sau daikon (Raphanus sativus var. longipinnatus). Acestea au fost cultivate și utilizate în bucătărie, dar și în scopuri medicinale încă din Antichitate, în unele regiuni din Asia și Europa. Cu un gust ușor piperat, ridichea merge de minune cu frunzele de salată.

Ridichile au un conținut scăzut de carbohidrați și sunt o bună sursă de antioxidanți, precum și de vitamina C, vitamine din complexul B sau calciu, potasiu și fier. Poți servi și include ridichile în salatele tale astfel:

  • O salată cu ridichi, castraveți, spănăcel, ceapă verde și un dressing alb din smântână, puțină zeamă de lămâie, sare și piper. Este o salată revigorantă, care-ți aduce aminte de vară.
  • Poți opta pentru o salată mai sofisticată cu ridichi marinate. Combină într-o tigaie o cană de apă cu oțet, miere, sare și piper după gust. Fierbe compoziția și toarn-o peste ridichile tăiate felii. Lasă ridichile la marinat timp de jumătate de oră sau peste noapte. Ridichile astfel opținute pot fi incluse într-o delicioasă salată cu frunze eisberg, castraveți, ceapă verde sau roșie și un dressing vinaigrette cu ulei de măsline, oțet balsamic sau zeamă de lămâie, sare și piper.
  • Dacă vrei ceva mai consistent și sățios, îți propunem o salată cu ridichi, fasole, nuci, rucola, capere, puțin parmezan ras, mentă sau busuioc și același dressing vinaigrette de mai devreme.


  • Țelina

Țelina (Apium graveolens rapaceum) este o legumă completă - consumăm și frunzele, și tulpina, și rădăcina. Ultimele două sunt crocante, bune de integrat într-o salată, cu un gust puțin iute.

Țelina este deopotrivă o legumă cu un conținut scăzut de carbohidrați și o sursă de antioxidanți. De asemenea, este bogată în vitamina A, K și C sau potasiu. Câteva idei de salate cu țelină, mai jos:

  • Pentru început, îți propunem o salată dulce-acrișoară cu tulpine sau frunze de țelină și măr. Tai frunzele/tulpinile de țelină în felii mărunte, iar mărul în felii sau cuburi, adaugi și o mână de rucola și apoi asezonezi cu parmezan, și un dressing din oțet, muștar, miere și ulei de măsline.
  • Avem însă și o idee de salată cu măr și rădăcina țelinei. Rade sau taie în fâșii subțiri țelina și mărul și amestecă-le cu puțin spănăcel și un dressing alb și cremos din iaurt sau smântână, puțin muștar, oțet sau zeamă de lămâie, sare, piper și, după gust, pătrunjel sau coriandru.
  • O altă rețetă cu frunze/tulpini de țelină este cu fetică, ceapă roșie, puțin usturoi tocat, capere, oțet, ulei de măsline, pătrunjel și oregano, sare și piper.


  • Morcovul

Poate cea mai cunoscută, apreciată și larg răspândită rădăcinoasă, morcovul (Daucus carota subsp. sativus) este folosit în multe tocănițe, ciorbe și supe, însă este foarte bun și crud, adăugând puțină dulceață și, desigur, culoare salatelor tale.

Morcovii sunt plini de carotenoide, printre care beta-carotenul, substanța care dă culoarea aprinsă de oranj legumei și pe care intestinul nostru o transformă în vitamina A. De asemenea, morcovii sunt și o sursă de potasiu sau antioxidanți.

  • O salată mai atipică, diferită, este cea cu morcov ras fâșii, curmale tăiate cubulețe sau felii subțiri (alternativ poți pune și stafide), nuci (migdale sau fistic), rucola, coriandru, mentă și un dressing cu zeamă de lămâie, miere, usturoi și chimen.
  • O salată la fel de interesantă e cea cu morcov tăiat felii subțiri, câteva capete de broccoli gătite rapid în tigaie sau la abur, o mână de spănăcel, ceapă, muștar, ulei de măsline și semințe de dovleac. Dacă vrei, poți adăuga și puțină rodie.
  • Ultima salată cu morcov propusă de noi conține morcov fâșii, câteva felii de prosciutto, frunze de salată eisberg, nuci trase în tigaie și un dressing din maioneză, muștar, oțet, sare, piper și pătrunjel.


  • Sfecla roșie

Cea mai colorată dintre rădăcinoase, sfecla roșie (Beta vulgaris) are un gust specific, puternic, foarte puțin dulceag și care se potrivește în multe combinații.

Sfecla reprezintă o sursă de vitamina C și B6 sau mangan, potasiu, magneziu și fier. Ca orice rădăcinoasă, sprijină sănătatea digestivă. O poți folosi puțin fiartă sau crudă în multe salate:

  • Sfecla este delicioasă într-o salată cu rucola, o brânză ușoară, cum este telemeaua sau feta, câteva stafide sau merișoare și nuci sau semințe de dovleac. Le poți asezona cu un dressing vinaigrette.
  • Mai sățioasă, poți face o salată cu sfeclă roșie tăiată cubulețe și trasă în tigaie, quinoa, spănăcel, mazăre și câteva felii de avocado. Combinația este cu atât mai delicioasă cu un dressing din oțet, ulei de măsline, mentă și coriandru, puțin usturoi, muștar, sare și piper.
  • Ultima propunere pe ziua de azi este o salată cu sfeclă rasă, frunze de endivia, frisée și radicchio, ceapă roșie, mentă și un dressing din zeamă de portocală, ulei de măsline, chimen, sare și piper.
  • Dacă ai idee de alte ingrediente și n-ai timp de curățat sfeclă roșie, avem noi un mix cu frunze de salată endivia, frisée și fâșii de sfeclă, gata de vărsat în castronul cu salată.

Nu-i greu să te dai pe gusturi noi și să experimentezi, mai ales dacă ai la îndemână atâtea rădăcinoase, pline de vitamine și minerale. Rădăcinoasele abia au intrat în sezon și le vei găsi mai repede decât te-ai fi așteptat la orice colț, împreună cu un mix de salată.

foto:  pixabay


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin