Salate cu - nu de - vinete. Câteva idei
De un violet intens (cel mai adesea) și cu textură cărnoasă, vinetele devin legumele ideale indiferent de sezon când vine vorba de o masă la grătar sau gătită în tigaie. Diversitatea de soiuri și culori fac din acestea să fie unele dintre cele mai consumabile și populare legumi din lume. Dar vinetele – fie că vorbim de cele clasice, aproape negre, fie de cele pestrițe ori cele albe - pot fi gătite în multe alte moduri: coapte, fierte și umplute sau - iar aici e de interes pentru noi - adăugate într-o salată atunci când ne dorim o masă sănătoasă și lipsită de grăsimi.
Să facem, așadar, cunoștință un pic mai bine cu pătlăgeaua vânătă.
- O ceașcă de vinete crude conține în jur de 20 de calorii, 0.8 g de proteine, 4.8 g de carbohidrați și 0.1 g de grăsimi. Vinetele sunt o sursă bună de mangan și potasiu și sunt aproape lipsite de grăsimi. Mai mult, fibrele conținute de vinete contribuie la buna funcționare a aparatului nostru digestiv. Majoritatea adulților ar trebui să consume aproximativ 35 de grame de fibre în fiecare zi. O ceașcă de vinete crude oferă aproximativ 10% din necesarul zilnic de fibre.
- Ce au în comun italienii și vinetele? Un singur cuvânt - melanza – cuvântul italian pentru vinete care se traduce în „mărul nebuniei”. Raționamentul lor de odinioară: vinetele, alături de cartof, mătrăgună și pătlagină fac parte din categoria legumelor toxice. Între timp, desigur, s-au răzgândit...
- Știai că vinetele conțin nicotină? O vânătă de dimensiuni medii conține aproximativ 100 de nanograme de nicotină. Dar acesta nu este un factor negativ, decât dacă mănânci 30 de kg de vinete – abia atunci poți spune că ai fumat o țigară!
- Legumele lunii iulie sunt o sursă excelentă de calciu, magneziu, zinc, fosfor și conțin o cantitate impresionantă atât de fier: 25 de miligrame în 100 de grame, cât și de potasiu: 230 de miligrame în 100 de grame. Nu trebuie uitat faptul că vinetele sunt bogate în vitamina C și vitamina B9 (acid folic).
- Vinetele nu se depozitează în frigider pentru o perioadă lungă de timp. Cel mai bine este să le consumi într-o zi sau două de la cumpărare sau culese direct din grădină.
- Majoritatea vinetelor pe care le găsim în magazine sunt vinetele negre, denumite și vinete americane). Dar ele se găsesc sub multe alte soiuri: vinetele italiene – asemănătoare cu cele americane, dar mult mai mici , vinetele chinezești, indiene, albe – un soi care produce vinete mici cu un gust intens, asemănător cu cel al ciupercilor de pădure.
- Fie că sunt gătite la grătar, prăjite sau consumate în stare crudă, vânătele adaugă un plus de savoare oricărei salate. Pentru a te bucura din plin de gustul lor, ți-am pregătit 3 rețete de salată cu vinete foarte ușor de preparat (și sățioase, desigur!).
- Salată cu vinete marinate
Într-un bol amestecă 2 vinete, tăiate rondele, cu 2 linguri de ulei de măsline și condimentează după gust. Amestecul rezultat introdu-l în cuptor pentru 30 de minute până ce vinetele devin aurii și moi. Atunci când sunt gata, adaugă peste conținut două linguri de oțet balsamic, o mână de stafide și o lingură de ulei de măsline. La final presară câteva frunze de rucola. Va fi un deliciu culinar plin de culoare și savoare dacă adaugi și roșii, și ceapă. Bon appétit!
- Salată cu vinete coapte, spănăcel și feta
Preîncălzește cuptorul la 200℃ și între timp taie o vânătă mare în cubulețe. Procedează întocmai ca în rețeta de mai sus, adică asezonează cubulețele de vânătă cu două linguri de măsline, sare și piper și adaugă-le la cuptor. Mai apoi, încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și pune 300 de grame de spănăcel și un cățel de usturoi pisat. Când vânăta e coaptă, o poți transfera în tigaia cu spanac tras un pic în ulei de măsline. Ce îți mai rămâne la finale este să completezi amaestecul de vânătă coaptă și spanac cu quinoa și cu încă un cățel de usturoi tocat. Amestecă bine ingredientele, adaugă cât dorești brânză feta rasă ori cuburi și…bucură-te de un bol plin de nutrienți, vitamine și gust!
- Salată mediteraneeană cu rucola și vânătă
Într-o tigaie încinge puțin ulei de măsline și adaugă o vânătă tăiată felii. Lasă-le să se călească timp de câteva minute. Ia feliile de vânată de pe foc și pune-le la răcit în frigider. Între timp, taie un ardei și călește-l în uleiul încins. Într-un bol amestecă 150 de grame de iaurt cu un sos de ierburi aromatice și potrivește gustul cu sare și piper. Pe un platou așează rucola, apoi ardeiul, roșiile și feliile de vânătă. Toarnă sosul și..poftă bună!
foto: Shutterstock