Kartoffelsalat -salată cu cartofi și ceapă

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Situată în inima Europei, străbătută de Alpi și Dunăre, Austria nu este doar un imperiu al popoarelor, ci și al aromelor. Bucătăria austriacă a influențat și a fost profund influențată de obiceiurile și tradițiile culinare ale țărilor vecine, cândva parte a imperiului, precum și de resursele agricole regionale datorate factorilor de climă.
Deși 60% din suprafața țării are o altitudine de peste 500 de metri, Austria a reușit să își definească propriul ADN gastronomic ajungând astfel să se ia la-ntrecere cu bucătăria franceză, recunoscută pentru eleganța și rafinamentul gustului. La capitolul mănâcă, bea, simte-te bine, țara muzicii ne prezintă torturi și prăjituri grandioase, vinuri atent alese, cafea aromată, vânat preparat după tehnicile bucătăriei moleculare, gustări din brânzeturi și diferite tipuri de carne, altfel spus avem parte simultan de rețete rafinate dar și de preparate robuste care surprind prin simplitatea gusturilor.
Pentru o companie potrivită la șnițelul vienez, îndreptați-vă atenția către Kartoffelsalat, un soi de salată de cartofi cu ceapă sau cum ne place nouă să îi spunem cartofi cu strălucire...cum adică de la ce vine strălucirea? De la nelipsitul sos lucios și cremos cu care trebuie să mângâiați cartofii înainte de a-i pune-n bol.

  • Timp de preparare – 30 de minute
  • Porții – 4
  • Dificultate – Scăzută

Ingrediente 

  • un kg de cartofi
  • două cepe medii
  • 80 ml oțet
  • două linguri de zahăr (opțional) 
  • trei linguri de muștar
  • trei căței de usturoi
  • 100 g salată verde mixtă
  • 50 g pătrunjel
  • Sare, piper și ulei după gust

Mod de preparare 

  • Fierbeți cartofii în coajă până intră furculița-n ei (aproximativ 20 de minute). După fierbere, scoateți-i din oală și lăsați-i la răcit, abia după ce nu vor mai fi calzi îi puteți curăța și respectiv, toca cubulețe.
  • Înainte să vă apucați de vinegretă, tocați ceapa mărunt și fierbeți-o preț de câteva minute în oțet (de mere, de vin, de cireșe, de ce vreți voi, nici nu contează tipul de oțet) cu puțină sare, piper, o foaie de dafin și o linguriță de zahăr.
  • Pentru prepararea vinegretei e nevoie musai de un bol nici prea mare, nici foarte mic în care să adăugăm muștarul, oțetul și  lingura de zahăr rămasă, amestecăm bine, bine până se întrepătrund aromele-ntre ele și mărunțim și usturoiul.
  • Abia după ce vom fi tăiat cartofii cubulețe, adăugăm salata verde mixtă, pătrunjelul tocat, ceapa și  vinegreta.
  • După ce am legat ingredientele între ele stropim cu puțin ulei și potrivim de sare.
  • Guten Appetit!

Sfaturi și recomandări 

  • Nu se supără nimeni dacă aruncați și câteva felii de bacon prăjit în această salată.
  • Cremozitatea acesteia constă în tipul de cartofi, aceștia trebuie să fie neapărat făinoși, cu conținut ridicat de amidon.
  • Unele rețete presupun și integrarea a 100 ml de supă de vită sau pui.
  • Orice ați face nu reunțați la ceapă și muștar, altfel vă veți bucura de orice altceva dar nu de cartofi cu strălucire.
  • Mixul de salată verde se pune (obligatoriu) numai și numai la final, pentru plus de prospețime și vitamine.


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin