Landaise, salata de foie gras cu care se mândresc francezii

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Salade Landaise este o delicatesă renumită din sud-vestul Franței, mai exact din regiunea Landes. Acest fel de mâncare reprezintă esența bucătăriei franceze rurale, fiind bogat în arome și texturi. Este o combinație sofisticată de ingrediente proaspete de pădure și de fermă, care reflectă diversitatea și bogăția terenului din această parte a Franței.

Originea Salade Landaise este strâns legată de regiunea Landes din Franța, o zonă cunoscută pentru agricultura și păstoritul său bogat. În trecut, această salată era adesea preparată cu ceea ce se putea găsi disponibil în gospodăriile locale sau în natură, incluzând ingrediente precum ciuperci de pădure, carne de pasăre și, bineînțeles, produse specifice regiunii, cum ar fi foie gras și magret de rață (pieptul de la rațele crescute pentru foie gras).

De-a lungul timpului, Salade Landaise a evoluat, transformându-se dintr-un simplu fel de mâncare rustic într-o salată sofisticată, care se bucură de apreciere în restaurantele de top din Franța și din întreaga lume. A devenit sinonimă cu ospitalitatea generoasă și cu bucuria de a împărtăși mese copioase și delicioase cu familia și prietenii.

Ingredientele Clasice:
Salade Landaise este cunoscută pentru combinația sa de texturi și arome. Deși ingredientele pot varia, unele dintre cele mai caracteristice includ:

Foie gras proaspăt sau pate de foie gras
Piept de rață afumat sau proaspăt
Gésiers confits (mușchiuleț de gâscă sau rață confit)
Salată verde (de obicei, mix de salate pentru o textură și aromă complexă)
Ciuperci proaspete, de preferință ciuperci de pădure
Nuci sau alune
Dressing de vinagretă, adesea aromatizat cu muștar de Dijon

Rețeta de Salade Landaise
150g salată verde mixtă
100g foie gras, tăiat în felii subțiri
200g magret de rață afumat, feliat subțire
100g gésiers confits, încălzite și tăiate în felii
100g ciuperci proaspete, feliate subțiri
O mână de nuci sau alune, tocate grosier
Dressing de vinagretă preparat cu 3 linguri ulei de nucă, 1 lingură oțet de vin, 1 linguriță muștar de Dijon, sare și piper după gust

Instrucțiuni:
Pregătiți salata. Puteți folosi un singur fel de salată sau, recomandat, un mix ca Pikans sau Chef. Așezați frunzele într-un bol mare sau împărțiți-le în farfurii individuale.

Adăugați ingredientele proteice: Distribuiți uniform foie gras-ul, magret-ul de rață și gésiers confits peste salată.

Adăugați ciupercile și nucile: Împrăștiați ciupercile feliate și nucile tocate peste salată.

Preparați și adăugați dressingul: Într-un bol mic, bateți împreună ingredientele pentru dressing până se emulsionează. Gustați și ajustați condimentele, după necesitate. Tornați dressingul peste salată chiar înainte de servire pentru a menține frunzele crocante.

Serviți imediat: Salade Landaise este preferabil să fie savurată proaspătă, pentru a îi purea aprecia pe deplin combinația de texturi și arome.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstime
Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin