Cinci rețete de salate cu fructele-minune ale toamnei - perele

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

 Pică pară mălăiață în gura lui Nătăfleață…sau într-o salată!


Homer, autor celebru al Odiseei, a numit perele „darul zeilor". Și nici nu ne mirăm dacă ne gândim la nenumăratele calități, beneficii pentru săn[tate și întrebuințări ale perelor.

Aromate și zemoase, vedetele tomnatice – uneori, în ciuda gustului lor dulce și suculent, alteori tocmai grație acestui gust – sunt perfecte pentru armonizarea aromelor în salate.

Și dacă tot e sezonul lor, vă propunem niște rețete de salate cu pere, ideale pentru mese complete atât din perspectivă nutritivă, cât și din perspectivă gustativă.

Dar mai întâi, să facem cunoștință un pic mai bine cu para.

 • În mitologia greacă, perele erau un simbol al divinității, abundenței și longevității. Poetul grec Homer asemăna perele cu niște „daruri de la zei”, grație gustului lor dulce și suculenței. De altfel, el a avut meritul de a-i convinge pe contemporanii săi să cultive cât mai mulți peri.
 • Există peste 300 de soiuri de pere în întreaga lume. Cu toate acestea, selecția este ceva mai limitată în majoritatea magazinelor alimentare.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute soiuri de pere:

 • 1000 î.e.n.: Probabil prima pară atestată documentar se numește Nashi și s-a născut în China, de unde a cucerit tot estul Asiei -  o încrucișare dintre măr și pară, cam așa se recomandă acest soi asiatic de păr cu textură crocantă, aromă dulce și răcoritoare;
 • 1700: Williams - fruct de mărime medie (250 de grame), coajă galbenă si o aromă dulce și intensă;
 • 1884: Contesa de Paris – pulpă alb-verzuie, densă, gust dulce, ușor aromat.
 • 1885: Conference - pulpă albă, cremoasă, foarte fină (fără granulație), dulce și cu o aromă excelentă;
 • 1937: Untoasa de Geoagiu – soi românesc obținut prin încrucișarea soiurilor Olivier de Serres cu Josephine de Malines.
 • 1951: Santa Maria – talie medie, cântărește cca 160 – 230 grame, are forma ovoidă și alungiă spre vârf, iar pulpa este albă, fină, zemoasă.

 • Perele sunt indicate și diabeticilor, pentru că au un indice glicemic scăzut.
 • O pară de mărime medie, adică de 150 grame, conține aproximativ 4 grame de fibre și furnizează 14 micrograme de acid folic (numit şi vitamina B9), o vitamină indispensabilă sistemului nervos și metabolismului.
 • Cea mai scumpă pară din lume costă 8 dolari și arată exact ca statuia lui Budha.


Salată mixtă cu pere, brânză de capră și alune 

Tai o pară (de preferat mai coaptă) și o așezi alături de un pic de brânză de capră în castron. Continui cu salata mixtă, alunele, vinegreta et voilà - your gourmet fancy lunch salad is ready!

Spănăcel cu pere și brânză mucegăită 

Tai perele și le adaugi în bol, iar apoi le stropești cu zeama de la lime. Tragi un pumn de nuci în tigaie (fără ulei) sau le poți lăsa foarte bine la cuptor, într-o tavă. Când sunt gata, le presari peste pere, alături de brânza mucegăită și mixul de spănăcel. Dacă simți nevoia, poți adăuga sare și piper peste întreg amestecul. Deși pare o rețetă simplă, salata este o încunurare de arome care cucerește nu doar prin gust, ci și prin jocul de culori și de texturi diferite.

Rucola cu sfeclă roșie și pere

Sfecla se curăță de coajă, iar perele se curăță de mijlocul de semințe. Ambele ingrediente se taie julien și se amestecă între ele. Se poate prepara un dressing simplu din zeama unei lămâi și puțin ulei de măsline, puse într-un borcan și agitate 2-3 minute energic până când amestecul devine omogen. Pe un platou se pun tăițeii de sfeclă și perele, alături de câteva frunze de rucola, și – pentru consistență și un extra gust – se pot adăuga și câteva bucățele de brânză feta. Se toarnă dressingul și se potrivește de sare și piper.

Mix roman cu pere, rodie și avocado 

Amestecă o ceapă roșie mică mărunțită, cu o pară coaptă și un avocado tăiate în cubulețe. Sfărâmă niște brânză de capră pe deasupra și adaugă câteva bobițe de rodie și fistic. Nu-ți mai rămâne decât să adaugi mixul de salată roman, puțină sare și piper.

Eisberg cu feta și pere - pe asta o găsești deja la noi pe site!

foto: pixabayLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin