Piyaz, salata turcească de fasole

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Salata Piyaz este o salată tradițională turcească, cunoscută pentru combinația sa simplă, dar delicioasă, de ingrediente. Aceasta este adesea servită ca garnitură alături de kebab sau alte feluri de mâncare pe bază de carne, dar poate fi de asemenea savurată singură, ca o mâncare ușoară și sănătoasă. Originea acestei salate se pierde în negura timpului, dar este clar că a fost influențată de bogata moștenire culinară a regiunii, care a fost un punct de întâlnire între diferite culturi și civilizații de-a lungul istoriei.

Ingredientul principal al salatei Piyaz este fasolea albă, de obicei fasolea cannellini, care este combinată cu ceapă, pătrunjel, și, uneori, roșii și ardei. Dressing-ul este de obicei un amestec de ulei de măsline, oțet (sau suc de lămâie), sare, și piper, ceea ce îi conferă salatei o savoare distinctă, dar echilibrată.

Rețeta:

Ingrediente:
400 g fasole albă (cannellini), fiartă sau din conservă
1 ceapă roșie medie, tăiată julien
2-3 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
1-2 roșii medii, tăiate în cuburi (opțional)
1 ardei verde sau roșu, tăiat în cuburi mici (opțional)
Sare și piper negru, după gust

Pentru dressing:
4-5 linguri de ulei de măsline extra virgin
2 linguri de oțet de vin alb sau suc de lămâie
1-2 căței de usturoi, zdrobiți (opțional)
Sare și piper, după gust

Metoda de preparare:
Dacă folosiți fasole uscată, aceasta trebuie înmuiată peste noapte și apoi fiartă până când este moale, dar nu sfărâmicioasă. Dacă folosiți fasole din conservă, clătiți-o bine sub apă rece și lăsați-o să se scurgă.

Într-un bol mare, combinați fasolea fiartă cu ceapa roșie, pătrunjelul, roșiile și ardeiul, dacă folosiți.

Într-un bol mic, amestecați ingredientele pentru dressing: uleiul de măsline, oțetul sau sucul de lămâie, usturoiul zdrobit (dacă folosiți), sare și piper. Ajustați cantitățile după gust.

Turnați dressingul peste ingredientele din bol și amestecați bine pentru a combina. Ajustați condimentarea, dacă este necesar.

Lăsați salata să se odihnească în frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru a permite aromelor să se îmbine.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin