Salata Lyonnaise: un deliciu rustic din inima Franței

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Originară din regiunea Lyon, considerată adesea capitala gastronomică a Franței, Salata Lyonnaise este un exemplu de măiestrie în arta culinară, unde simplitatea și rafinamentul se împletesc armonios. Cu o istorie profund înrădăcinată în cultura locală, această salată oferă o experiență gustativă care echilibrează texturi și arome îndrăznețe.

Salade Lyonnaise își trage originile din bucătăria tradițională a Lyonului, un oraș cunoscut pentru "bouchons", restaurantele sale intime și primitoare unde se servesc preparate rustice.

Într-o epocă în care restaurantele fine dining nu erau la îndemâna tuturor, "bouchons" reprezentau locul unde localnicii se reuneau pentru a se bucura de preparate tradiționale.

Ingrediente esențiale

Salată verde fragedă – de obicei, frisee sau alte varietăți cu textură și aromă distincte.
Bacon sau pancetta – tăiate fâșii și prăjite până devin crocante.
Ou poșat – gătit la perfecțiune, cu gălbenușul moale
Crutoane – pâine tăiată cubulețe și prăjită în grăsimea lăsată de bacon.
Dressing – o combinație de oțet, muștar, ulei de măsline, sare și piper.
Prepararea

Salade Lyonnaise este o armonie de contraste – baconul crocant se îmbină cu moliciunea oului poșat, în timp ce amăruiul delicat al salatei verzi se echilibrează cu aciditatea dressingului. Toate acestea sunt ancorate de crutoanele robuste, prăjite la perfecțiune.

Baconul este prăjit până când devine crocant, lăsând în urmă grăsimea ce va fi folosită pentru prăjirea crutoanelor, oferindu-le o savoare suplimentară.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstime


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin