Salata albaneză de ardei copt, unică în Balcani

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Ardeiul gras este una dintre cele mai populare legume din Albania - iar albanezii îl folosesc în enorm de multe preparate. Spre exemplu, cea mai întâlnită salată este cea grecească, căreia îi adaugă felii de ardei copt. Există însă o altă salată de ardei copți - diferită de cele clasice din Balcani, care, mai toate, seamănă cu cea românească.

Se folosesc doar ardei grași verzi (chiar verde închis). În Albania ardeii dulci predominanți sunt cei din soiul Guernica, care pot fi de culoare verde deschis sau verde închis (cei roșii sunt cultivați mai puțin).

Pentru că sunt un pic mai acri, ardeii de culoare mai închisă nu se prea adaugă în mâncăruri gătite, dar în această rețetă de salată sunt perfecți.

Această salată de ardei verde merge bine alături de mâncăruri de pește sau mâncăruri dulci. Una dintre combinațiile inedite e ca această salată să fie servită cu pâine, chiftele și pepene galben.

Igrediente:
Ardei verzi tăiați în cubulețe (cam trei de persoană dacă sunt din cei mici)
3 căței de usturoi tăiați în cubulețe
1/2 linguriță de sare
1/2 linguriță de piper
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură de oțet

Preparare:
Ardeiul tăiat cubulețe se pune într-o tavă de copt mare, cu o adâncime de 2,5 cm. Împrăștiați usturoiul, sarea, piperul și uleiul de măsline peste ardei și amestecați totul. Asigurați-vă că amestecul este răspândit uniform pe tavă. Alternativ, puteți lăsa ardeii întregi, însă textura finală va fi diferită.

Introduceți tava în cuptor la 180 de grade timp de 30 de minute, asigurându-vă că amestecați la jumătatea timpului.

Înainte de a servi, stropiți cu puțin oțet deasupra. Poate fi servită caldă sau rece.  

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin