Salata Caesar - rețeta clasică
Dacă te gândeai că numele îi provine de la vestitul împărat roman, Caesar, te-ai înşelat amarnic.
Se pare că atât numele, cât şi reţeta i-au fost atribuite americanului de origine italiană Caesar Cardini care, conform spuselor fiicei sale, a inventat-o în iulie 1924, în restaurantul lui din Tijuana, Mexic. Restaurantul Caesar era deschis acolo din cauza prohibiţiei din Statele Unite ale Americii. În seara zilei de 4 iulie, restaurantul rămâne fără provizii şi pentru a nu-i pierde pe clienţii deja aşezaţi la masă, Cardini reuşeşte să creeze, în faţa acestora, o salată din ingredintele rămase prin frigider şi cămară.
O altă variantă este şi aceea că un partener al lui Cardini a realizat faimoasa salată după o reţeta primită de la un pilot din San Diego şi a fost numită la început „Salata Aviatorilor”.
Oricare ar fi originea reală a salatei, este cert a fost făcută populară în restaurantele lui Cardin.
În scurt timp, salata a devenit de nelipsit din meniurile restaurantelor din Statele Unite ale Americii, iar în Europa, Wallis Warfield Simpson, amanta şi ulterior soţia Prinţului Eduard VII de Wales, a făcut-o celebră. Miss Wallis frecventa adesea restaurantele Caesar din SUA şi când se întorcea, le dădea instrucţiuni bucătarilor din Londra să-i prepare salata preferată.
Acum că îi ştii povestea, nu e aşa că parcă e şi mai gustoasă?
Ingrediente pentru 4 persoane:
400 g piept de pui
4 felii toast (fără coajă)
40 g fâşii bacon
2 ramuri rozmarin
2 pungi salate Eisberg
1 căţel usturoi
1 lămâie (coajă rasă + ½ zeamă)
1 lingură smântână
80 g parmezan ras
Ulei de măsline
Sare, piper
Mod de preparare
Salata Eisberg se desface și se se pune într-un castron mare.
Dressingul, desigur, este cel special creat de noi pentru această salată - Caesar Dressing, îl găsiți la toate supermarketurile unde găsiți și salatele Eisberg.
Se amestecă bine, apoi se adaugă jumătate din parmezan. Se condimentează cu zahăr şi piper.
Pieptul de pui se taie fâşii, se pune într-un castron şi se amestecă bine cu un jet de ulei de măsline, sare şi piper.
Împreună cu baconul, fâșiile de pui se prăjesc la foc moderat în tigaie, fără a amesteca prea mult.
Între timp, feliile de toast se taie în bucăţi groase de un deget, se desprind frunzuliţele de rozmarin. Se adaugă pâinea şi rozmarinul în tigaie, se saltă bine tigaia pentru ca şi pâinea să fie trecută prin ulei.
Când pâinea este bine făcută şi baconul crocant, se ia tigaia de pe foc.
Totul se toarnă în castronul cu dressing si se amestecă bine.
Punem salata deasupra şi amestecăm uşor.
Se împarte salata pe farfurii şi se decorează cu restul de parmezan.