Salată cehească de cartofi însoțită de crap prăjit

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Cine s-a visat (cu ochii larg deschiși) măcar o dată în viață, (după caz) prinț sau prințesă în propriul castel, să ridice mâna sus! Știm, răspunsurile afirmative sunt covârșitoare, așa cum este și numărul de castele din Cehia, zisă și Țara celor 100 de castele (deși în realitate în Cehia sunt peste 2.000).

Dincolo de construcțiile impunătoare care dăinuiesc și în zilele noastre, Cehia este învăluită de legende medievale despre care se vorbește și astăzi – una dintre cele mai populare se referă la Strada de Aur -  o străduță celebră din incita Castelului din Praga, al cărei nume se datorează aurarilor care au locuit acolo. Faima vine dintr-o legendă din secolul al XVI-lea, care spune că aici ar fi stat câțiva alchimiști care încercau să transforme fierul în aur pentru împăratul Rudolf al II-lea, și desigur, să găsească formula pentru elixirul vieții veșnice.

Nu știm ce combinații au făcut alchimiștii (fierul nu l-au transformat în aur, dar ceva au făcut ei) - iată însă cum, câteva secole mai târziu, Cehia este recunoscută la nivel mondial (și) pentru berea sa. Probabil au confundat alchimiștii hameiul cu fierul...

Sigur că la un așa renume și gastronomia trebuie să fie pe măsură. Bucătăria cehă se caracterizează prin abundență – preparate bogate și sățioase în care ingredientul predominat este carnea - de porc, de rață, de vită, de vânat sau de pește.

Un alt atribut al bucătăriei cehe se referă la afinitatea acesteia pentru preparatele prăjite – șnițele prăjite împumutate de la austrieci, „smazeny sir” (un fel de brânză prăjită), „bramborak” care este un soi de clătită din cartofi cu usturoi – prăjită, desigur, și variațiuni de carne…mai toate prăjite.

Întâlnim mai rar salate în meniul cehilor, dar și când le întâlnim…e o întâlnire de gradul zero, cam cum este contactul acesta de senzație dintre salata lor simbol și crapul prăjit – senzație (știm, știm că am mai zis, dar credeți-ne pe cuvânt că asocierea e un vis culinar frumos, iar de nu ne credeți puteți să încercați, vă lăsăm mai jos rețeta).

  • Timp de preparare – 40 de minute
  • Dificultate - scăzută
  • Porții – patru

Ingrediente 

Pentru pește

  • patru fileuri de pește (tradițional, cehii consumă crap) de aproximativ 150 g
  • Două ouă
  • 100 g pesmet
  • două linguri de lapte
  • două lămâi
  • Sare
  • Ulei

Pentru salată 

  • un kg de cartofi
  • patru morcovi
  • o rădăcină de țelină
  • 150 g Pikans Mix, gama Picnic
  • Patru ouă
  • 200 g șuncă / bacon
  • 150 g castraveți murați
  • 150-200 g maioneză
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare 

  • Fierbeți cartofii în coajă timp de 15-20 de minute
  • După ce aceștia s-au fiert, îi lăsați să se răcească și apoi îi curățați și îi tăiați cubulețe
  • Curățați morcovii și țelina pe care le fierbeți în apă cu sare preț de 10-15 minute, după răcire le tăiați cubulețe. Repetați același procedeu cu ouăle.
  • Tăiați șunca și castaveții murați cubulețe.
  • Puneți într-un bol toate ingredientele, adăugați maioneză, puțină zeamă de la castraveții murați și abia apoi mixul Pikans, potriviți de sare și piper.
  • Presărați sare și piper pe fileurile de crap, după ce le-ați perpelit bine în condimente, scufundați-le în făină, apoi în amestecul format din ouă și lapte și în pesmet.
  • Prăjiți pe ambele părți în ulei încis până se rumenesc.
  • Stropiți  crapul cu zeamă de lămâie și serviți alături de porții generoase de salată.

Sfaturi și recomandări 

  • Unele rețete presupun și adăugarea de mazăre, porumb, ceapă roșie și muștar, noi v-am spus, voi…puteți să experimentați.
  • Neapărat să fierbeți cartofii în coajă!
  • Dacă nu sunteți fani țelină puteți să nu o includeți în rețetă. (Noi nu știm pe nimeni căruia să i se fi făcut rău de la ea).
  • Mixul Pikans se adaugă la final în salată pentru joc de textură și gust – numai la final, da...? Sau puteți să așezați și peștele, și salata pe un pat așa îmbietor...


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin