Salata husarului cu cartofi, ouă și rucola

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Spre deosebire de alte bucătării internaționale, gastronomia olandeză nu se remarcă prin mâncăruri populare (nu toate bucătăriile lumii sunt staruri și e foarte în regulă să fie așa).

Olandezii sunt caracterizați de simplitate (care, după cum zicea marele Brâncuși, este complexitatea rezolvată) atât în privința portului, felului de a fi, cât și a mâncării.

Peștele este o resursă importantă în bucătăriile olandezilor (influența și puterea Mării Nordului), cel mai des folosiți fiind heringul, scrumbia, codul, macroul, țiparul și inevitabil, fructele de mare. Este folosit atât în preparate simpli, cât și ca bază în cele sofisticate – murat, afumat, fiert sau prăjit. Legumele precum cartoful, morcovul, ceapa și varza sunt de asemenea, nelipsite.

Credeați că nu avem motive să le mulțumim olandezilor? Enumerăm noi trei – Gouda, Edam și Leyda, trei tipuri de brânză celebre în toată lumea care poartă numele orașelor în care au fost preparate pentru prima data - reținem de altfel că Olanda este al doilea mare exportator de brânzeturi al lumii după vecina sa, Germania.

Fundamentul bucătăriei olandeze este însă cartoful, motiv pentru care propunem pentru testare și degustare o rețetă de salată care le pune în evidență consistența și gustul – Huzarensalade - sau genul ăla de salată care se simte exact ca o îmbrățișare din copilărie. 

„Huzarensalade” înseamnă „salata husarului”  și vine de la faptul că, uneori, celebrii cavaleri din Imperiul Habsburgic nu puteau face focul, pentru a nu fi detectați de inamic, așa că-și amestecau ingredientele pe care le aveau cu ei într-o salată rece. Între timp, frugala masă militărească a devenit rețeta de mai jos.


  • Timp de preparare – 45 de minute
  • Dificultate - scăzută
  • Porții - patru

Ingrediente

  • un kg de cartofi
  • șase castraveciori murați  
  • doi morcovi
  • două mere
  • o ceapă
  • 150 g de mazăre
  • 100 g rucola, gama Garden
  • două ouă
  • 150 g maioneză
  • 200 g șuncă
  • oțet de mere
  • sare și piper după gust

  

Mod de preparare

  • Curățați cartofii și morcovii și tăiați-i cuburi.
  • Într-o tigaie adăugați cartofii , morcovii și mazărea, acoperiți cu apă și presărați un praf de sare, lăsați la foc mic timp de 15 minute.
  • Între timp curățați și tocați cubulețe merele, șunca, castraveciorii murați și ceapa.
  • Într-un bol mic mixați maioneza cu trei linguri de oțet de mere, sare și piper după gust.
  • Fierbeți ouăle, lăsați la răcit după care le tăiați pe jumătate.
  • Amestecați într-un bol toate ingredientele peste care adăugați sosul de maioneză format cu oțetul de mere.
  • Pe o farfurie adâncă formați pat de rucola peste care adăugați amestecul format și decorați cu feliile de ou.

Sfaturi și recomandări

  • Opțional puteți include 200 g de carne de vițel fiartă.
  • Puteți include pentru décor și câteva felii de roșii.
  • Puteți să adăugați în compoziție și câteva capere.
  • E opțională curățarea merelor, dacă nu vă deranjează coaja le puteți folosi așa.
  • Pentru a prepara rețeta cât mai aproape de original, folosiți oțet de mere și nu alt tip de oțet.

 

Logo Facebook Logo Instagram