Salata Liégeoise, cu cartofi, fasole verde și șuncă

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Belgia este un teritoriu împărțit lingvistic și cultural care unește rafinamentul bucătăriei franceze cu generozitatea bucătăriei germane. Recunoscuți pentru cea mai fină ciocolată, cele mai bune beri și inventatori ai cartofilor prăjiți, belgienii se remarcă prin preparate la-ndemnână care sunt deosebit de gustoase. Bucătăria belgiană se mândrește cu mai multe mâncăruri specifice precum anghila cu legume sau salata Liégeoise, ale cărei origini se regăsesc în Liège, metropola francofonă din regiunea Wallonia și a cărei rețetă o prezentăm astăzi.

  • Timp de pregătire – 40 de minute
  • Porții – 4
  • Dificultate – Scăzută

Avem nevoie de: 

  • 250 g șuncă (puteți folosi și slănină sau bacon)
  • o ceapă de dimensiune medie
  • un cățel de usturoi
  • 8 cartofi de dimensiune medie
  • 4 ouă
  • 1 kg de fasole verde
  • 300 g mix de salată
  • două frunze de dafin
  • 50 ml ulei de măsline
  • 25 ml oțet balsamic
  • o lingură de muștar
  • sare după gust

Cum pregătim? 

  • Curățăm cartofii, îi tăiem în patru și îi punem la fiert în apă cu puțină sare pentru 10 minute.
  • Mai departe supunem și fasolea verde aceluiași proces, însă pe aceasta o lăsăm să fiarbă doar 5 minute.
  • Scurgem cartofii și fasolea în site separate și lăsăm să se răcească.
  • Rumenim feliile de șuncă (slănină sau bacon) pe care le punem la odihnit pe un șervet de hârtie care are rolul de a absorbi grăsimea în exces.
  • În compoziția rămasă de la șuncă adăugăm ceapa tocată și călim puțin până când aceasta prinde o crustă aurie, după aceea o transferăm într-un bol.
  • Cât timp se fierb ouăle în apă cu sare (nu mai mult de 5 minute pentru ca acestea să rămână moi) prăjiți în ulei cartofii  foarte bine scurși.
  • Punem laolată într-un bol toate ingredientele - cartofii, șunca, mixul de salată verde, fasolea verde, cățelul de usturoi tocat mărunt și ceapa, apoi legăm gusturile între ele cu muștar, ulei de măsline și oțet balsamic.
  • Potrivim de sare, adăugăm frunzele de dafin și servim alături de ou fiert.

Sfaturi și recomandări:

  • Salata Liège se remarcă prin adaptabilitatea sa, poate fi cu ușurință fel principal sau însoțitor. Iarna, când organismul consumă mai multă energie, putem înlocui șunca cu cârnați rezultând astfel un preparat mai bogat atât caloric, cât și din perspectiva gustului.
  • Pentru o notă franceză suplimentară, puteți adăuga în compoziție nuci și fructe uscate.

 


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin