Panzanella, delicioasa salată reprezentativă pentru Cucina Povera

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Panzanella este o salată italiană tradițională care își are rădăcinile în regiunea Toscana. Este cunoscută pentru modul ingenios în care transformă ingredientele simple și modeste într-un deliciu culinar. Istoria Panzanella datează din epoca Renașterii, când era considerată mâncarea săracilor, deoarece principala sa componentă era pâinea veche, pâine care, altfel, ar fi fost aruncată.

Panzanella reprezintă una dintre acele creații culinare care subliniază arta bucătarilor de a transforma ingrediente modeste în ceva extraordinar. Fiecare familie și restaurant din Toscana au propria versiune, demonstrând versatilitatea și adaptabilitatea acestei salate. De-a lungul anilor, Panzanella a traversat granițele Italiei, câștigând popularitate, la nivel mondial, în rândul gurmanzilor care apreciază preparatele simple, dar pline de arome.

În era modernă, Panzanella este adesea revizuită și reinterpretată, cu adăugarea unor ingrediente precum frunze de rucola, fetică sau spănăcel, mozzarella, măsline sau chiar pui sau fructe de mare, transformând-o într-un fel de mâncare complet și substanțial - și celebrând în continuare filosofia „zero waste” prin valorificarea pâinii vechi.


Ingrediente principale:

Pâine veche - de obicei, pâine toscană sau alt tip de pâine fără sare, tăiată în cuburi și uscată sau prăjită.
Roșii - coapte și zemoase, tăiate în bucăți mari.
Ceapă roșie - feliată subțire
Castraveți - feliați sau tăiați cuburi.
Busuioc - frunze proaspete
Ulei de măsline extra virgin.
Oțet balsamic sau vin
Sare și piper





Preparare:

Pâinea este de obicei tăiată în cuburi și lăsată să se usuce, sau prăjită ușor pentru a deveni crocantă.
Roșiile, ceapa, și castraveții sunt tăiați și amestecate într-un bol mare.
Pâinea uscată este adăugată peste legume. Uneori, pâinea este înmuiată rapid în apă și stoarsă pentru a fi mai moale.
Frunzele de busuioc sunt rupte și aruncate peste salată.
Se face un dressing simplu amestecând uleiul de măsline cu oțet, sare și piper, și se toarnă peste salată.
Totul este amestecat bine, astfel încât pâinea să absoarbă dressingul și să devină aromată.

text de Cosmin Dragomir
foto: dreamstime

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin