Sałatka z boczkiem - Salată poloneză cu bacon crocant

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Țara oamenilor care locuiesc pe câmp (Polonia provine de la „polanie” care înseamnă „oameni care locuiesc pe câmp deschis”) se mândrește cu o bucătărie în care principalele ingrediente folosite sunt cartoful, varza, sfecla roșie, carnea, castraveții murați, ciupercile și cerealele. Preparatele polonezilor pot fi caracterizate prin consistență și abundență și prezintă puternice influențe germanice dar, mai ales, slave – rusești și ucraniene îndeosebi.

Deși am fi tentați să credem că polonezii se dau în vânt numai după ciorbe (variate în funcție de gust și consistență), tocane („Bigos” sau „Tocana Vânătorului” este o mâncare tradițională renumită în Polonia care se face de obicei din varză acră, ciuperci, bucăți de carne și cârnați) și Pierogi (cea mai cunoscută specialitate poloneză, un fel de ravioli umpluți cu ciuperci, brânză sau carne), aceștia au în portofoliul culinar câteva salate care surprind prin combinația de arome și texturi, cum ar fi salata Boczkiem, al cărui nume reprezintă un termen universal pentru salatele preparate cu bacon, pe cât de simple, pe atât de gustoase.

  • Timp de preparare – 15 minute
  • Dificultate – Scăzută
  • Porții - 4

Ingrediente

 400 g salată Eisberg– (în această rețetă s-a folosit mixul Picnic, din gama Garden)

  • 250 g bacon
  • o ceapă de dimensiune medie
  • ¼ cană apă
  • ¼ cană oțet
  • Două lingurițe de zahăr
  • sare și piper după gust

Mod de preparare 

Într-o tigaie încinsă, stropită în prealabil cu puțin ulei de floarea-soarelui, adăugați baconul (felii, cubulețe – cum preferați) și îl lăsați la foc mic până capătă o culoare arămie și devine crocant.

După ce ați prăjit baconul îl transferați (temporar) într-un bol.

În tigaia în care ați prăjit inițial baconul adăugați ceapa tocată mărunt (nu, nu spălați tigaia) și lăsați să se călească până devine aurie.

În pasul imediat următor adăugați din nou baconul peste ceapă precum și oțetul, zahărul, sarea și piperul și lăsați să se întrepătrundă timp de două minute.

După răcirea amestecului din tigaie îl puteți transfera (cu generozitate) peste salata care așteaptă cuminte în bol.

Dobry apetyt! Să mâncați cu pâine, neapărat! Nu de alta, dar și polonezilor le place pâinea la aproape…orice!

Sfaturi și recomandări 

  • Chiar dacă până și gastronomia poloneză ne arată că sunt multe variațiuni pe temă, din salata lor simbol nu trebuie să lipsească salata verde și baconul!
  • Bacon, șunculiță – tot aia! Folosiți ce aveți la îndemână și ce vă-ncântă papilele mai mult!
  • Utilizați un tip de salată fermă (care nu se va înmuia în momentul adăugării vinegretei calde), cele cu textură fragedă își vor pierde textura imediat ce vom fi adăugat baconul și ceapa deja călite.
  • Dacă vă plac verdețurile la fel de mult cum ne plac nouă, recomandăm să adăugați și câteva (mai multe) frunze de spanac.


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin