Salata Šopska - cu brânză proaspătă și măsline

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

O salată proaspătă, și ca idee, și ca ingrediente - și cu de toate? Cum să nu...? Salata Šopska - așa cum este ea denumită de vecinii noștri bulgari, precum și de macedoneni - e celebră la noi sub denumirea de salată bulgărească. Originea ei e revendicată deopotrivă de bulgari și de macedoneni - în ce ne privește, nu e nevoie să ne credeți pe cuvânt că e grozav de gustoasă!  Numele salatei vine de la regiunea Șopluk, iar specialiștii în gastronomie spun că aceasta ar fi fost inventată în anii 1960 ca instrument turistic de promovare regională. 

Mai mult decât atât, în anul 2014, salata Šopska a fost desemnată ca fiind cel mai cunoscut și cel mai popular fel de mâncare din Europa (nu tu croissant, nu tu paste!) la inițiativa Parlamentului European denumită A Taste of Europe. [1]

 

Timp de preparare – 20 de minute
Dificultate - scăzută
Porții – trei  

Ingrediente

  • trei roșii medii
  •  doi castraveți
  •  doi ardei grași
  •  o ceapă medie
  •  100 g brânză telemea
  • 100 g salată iceberg
  • o legătură pătrunjel
  • 20 ml ulei de floarea soarelui
  • sare, piper după gust
  • 50 g măsline negre
  • opțional – ou fiert sau șuncă

Mod de preparare 

  • Spălați toate legumele pe care le tăiați și le așezați cuminți în așteptarea dressing-ului, într-un bol cuprinzător.
  • Într-un bol mai mic amestecați uleiul de floarea soarelui cu sarea, piperul și pătrunjelul tocat fin.
  • Adăugați vinegreta peste ingrediente, presărați cu măsline (și dacă doriți cu felii de ou fiert și șuncă) și la final completați cu multă multă telemea rasă.
  • Serviți cu poftă și cu voie bună!

Sfaturi și recomandări 

  • Am recomandat o ceapă din bun simț, dar puteți să puneți mai multă fără griji.
  • Puteți să folosiți și ulei de măsline, dar așa i-ați da iz mediteranean.
  • Orice ați face, nu renunțați la roșii și telemea, o să ne mulțumiți mai târziu.
  • Recomandăm să aveți lângă dumneavoastră o chiflă…bine, poate două.


[1]https://business-review.eu/featured/bulgarian-salad-voted-best-food-in-europe-sarmale-come-in-3rd-63850


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin