Salate cu carne de miel – cu ce să (mai) gătești de Paște și mai ales după

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Vedeta mesei pascale din România, carnea de miel e delicioasă, hrănitoare și deosebit de versatilă. O prepari la ceaun sau la cuptor, o adaugi în rețeta de drob sau pur și simplu faci niște coaste acoperite de condimente alese. Problema cu carnea de miel e problema cu aproape orice pun românii pe masă de sărbători - excesul. Pentru că cei mai mulți români sunt tributari ideii de „masă îmbelșugată”, nu de puține ori gătim mult mai mult decât ne trebuie pentru, să zicem, două mese festive. Mai grav, ne plictisim de mâncat același lucru zile la rând și aruncăm mâncare prețioasă din toate punctele de vedere. 

Soluția pentru friptura rămasă după sărbători este salata. În loc să o arunci  direct sau să „o uiți” în fundul frigiderului până se strică și ești nevoit să o arunci, ta-io cubulețe sau fâșii și fă una dintre rețetele de mai jos.

  • Salată cu miel crocant – Dacă ți-a rămas niște miel prin frigider, nu-l arunca – ai o variantă simplă și gustoasă prin care te poți bucura din nou de el. Pune 3 linguri ulei vegetal în tigaie. Iei 400 g de bucăți de miel, le treci prin 2 linguri de făină de porumb amestecată cu de sare și piper și le pui la prăjit în tigaie, timp de 5 sau 6 minute. Într-un castron, adaugi un mix de salată, 150 g de roșii semi-uscate în ulei de măsline scurs, o jumătate de ceapă roșie tăiată felii subțiri, 100 g brânză feta. După ce ai prăjit carnea de miel și castronul cu salată este pregătit, amesteci toate ingredientele și poți să adaugi un dressing, după gust.

  • Salată cu cotlet de miel – Parcă atunci când auzi „cotlet”, deja îl vezi cum sfârâie în tigaie sau pe grătar și abia aștepți să-l savurezi. Ce ai de făcut? Încălzești grătarul timp de 10 minute. Pregătești 4 cotlete, adăugând sare și piper peste ele. Le pui la prăjit și le lași cât timp vrei, în funcție de cât de prăjită sau suculentă vrei să fie carnea. Între timp, pui în castron un mix de salată, câteva  roșii cherry, jumătate de castravete tăiat felii subțiri, câteva măsline negre, un sfert de ceapă roșie tăiată subțire, un sfert de cană ulei de măsline, 1 lingură suc de lămâie, câteva bucăți de feta. Împarți salata în 4 farfurii. După ce cotletele sunt gata, așează câte unul pe fiecare farfurie.

  • Salată cu spănăcel, pere și miel – Și, pentru că ne stă gândul la cotlete, îți mai propunem o variantă. Pui la încins o tigaie în care adaugi o lingură de ulei. Asezonezi 4 cotlete de miel cu sare și piper. Le pui la prăjit – la fel, atât cât vrei să se prăjească. Lași cotletele, apoi, să se răcească și scoți carnea de pe os. Până sunt gata cotletele, amesteci într-un castron 2 linguri suc proaspăt de lămâie, o ceapă tocată,  un sfert de cană ulei de măsline, sare grunjoasă și piper măcinat, un mix cu spănăcel, 2 pere mici coapte, feliate subțiri pe lungime. Împarți în patru farfurii, așezi carnea pe fiecare farfurie, peste salată și adaugi dressing.

  • Salată cu pulpă de miel, feta și anghinare – Este o rețetă puțin mai complexă. De aceea, o putem împărți în două etape – prepararea mielului și  pregătirea salatei.
  • Salata – într-un castron mic, amesteci 6 linguri de ulei  de măsline, 3 linguri de oțet și o lingură jumătate de muștar de Dijon până se omogenizează. Adaugi sare și piper. Într-un castron mare, amesteci un mix de salată, mărar, pătrunjel, anghinare, roșii cherry tăiate pe jumătate, castraveți, ceapă feliată subțire, câteva cubulețe de brânză feta și măsline Kalamata. Torni dressingul și amesteci bine până se uniformizează.
  • Prepararea pulpei de miel - Intr-un blender pui o lingură de ulei, jumătate de ceapă tăiată mărunt, un cățel de usturoi, mărar, o lingură de zeamă de lămâie și oregano. Într-o tavă de copt, torni sosul rezultat peste 2 kg de pulpă de miel dezosată și te asiguri că ai acoperit toată carnea. Lași carnea la marinat, în frigider, pentru cel puțin 4 ore, apoi o scoți din frigider cu 1 oră înainte de gătit. Preîncălzești grătarul. Prăjești carnea la foc moderat timp de 28 de minute, întorcând-o doar o dată.
  • După ce carnea s-a răcit, fie separi salata, pe porții, fie adaugi feliile de miel în castronul mare cu salată.
  • Pikans mix cu miel şi smochine -  Ai nevoie de 30 g seminţe de pin, 8 bucaţi ceapă verde, 1 pungă Pikans Mix, 3 linguri oţet, 1 lingură muştar cu seminţe, de Dijon, 1 linguriţă miere, Sare, Piper, 5 linguriu ulei de măsline, 4 smochine proaspete, 8 bucăţi filet de miel a 60 g.  Toci seminţele de pin și le presari într-o farfurie. Tai ceapa verde, amestei oţetul, muştarul, mierea, sarea şi piperul într-un castron, apoi adaugi 4 linguri de ulei. Speli smochinele, le usuci și le tai. Usuci filet-urile de miel, le  condimentezi cu sare şi piper, le tăvălești în farfuria cu seminţe de pin, le apeși puţin ca să adere de carne. Prăjeși filet-urile de miel la foc mediu 7-8 minute pe ambele părţi. După 3 minute adaugi ceapa. Amesteci salata cu sosul de salată. Aranjezi salata şi bucăţile se smochine pe farfurii. Deasupra, plasezi câte un file de miel şi ceapa.

Știm - și e cazul să admitem - că nu ne putem abține (și nici nu prea vrem) de sărbători și vrem să mâncăm din toate cele puse pe masă. Încercați și niște rețete noi în fiecare an, ca să nu ne plictisim. Și poți să îmbini utilul cu plăcutul – carnea pe care o vrei tu și câteva ingrediente sănătoase.


foto: shutterstock


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin