Câteva rețete cu vedeta sezonului estival – pepenele

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

„Când cineva gustă din pepene, ştie ce mănâncă îngerii” – nu știm cât de general-valabilă este această remarcă a lui Mark Twain, dar suntem siguri de un lucru: un aliment care este 90% apă și, în plus, e ingredibil de gustos este o resursă extraordinară pentru organism. Și ce este mai răcoritor într-o zi toridă de vară dacă nu o felie de pepene rece - căci despre pepene vorbim - din frigider?

Pe lângă faptul că îți potolește setea, pepenele – fie el roșu, galben sau portocaliu- conține numeroase vitamine, minerale și antioxidanți benefici pentru sănătate. Și te-ai fi gândit vreodată ce gust bun îi poți da unei salate dacă pui și niște pepene? 

Dar mai întâi, două vorbe despre pepene.

Pepenele este mâncat de oameni de cel puțin 5.000 de ani. Deși nu se cunoaște originea lui, pepenele roșu era fost apreciat de către triburile din regiunea deșertului Kalahari, pentru capacitatea sa de a stoca apă într-un climat deșertic. La scurt timp după asta, pepenele și-a găsit traseul istoric în Egipt, unde a devenit chiar sursă de inspirație pentru artiști. Picturi și texte ebraice antice dezvăluie, și ele, povesytea și importanța fructelor preferate din timpul verii. Grecii și romanii îl venerau și credeau că pepenele are proprietăți vindecătoare. Hipocrate și Dioscoride îl foloseau ca tratament diuretic și ca remediu pentru cei care sufereau de insolație. Mai târziu, pepenele a ajuns să fie cultivat pe scară largă în întreaga Europă și nelipsit din fiecare gospodărie.

Există peste 100 de soiuri de pepeni cultivați în întreaga lume. Noi o să vorbim în special despre cele mai răspândite și poate nemaiauzite, care se diferențiază în funcție de dimensiune, greutate sau culoarea pulpei.  

Pepenele de iarnă 

Pepenele sau tărtăcuța de iarnă  este întâlnit în părțile estice și sudice ale Asiei. Se aseamănă cu o vânătă, prin faptul că se consumă mai mult ca legumă, decât ca fruct, în lunile de iarnă, dar are coaja verde și proporții mult mai mari.


Pepenele de zahăr

Cu un așa nume, gustul nu ar putea fi altfel decât dulce. Forma sa rotundă și frumoasă ascunde la interior o pulpă zemoasă și gălbui-portocalie. Pepenele de zahăr poate ajunge până la 4 kilograme și o să-l întâlnești prezent în diverse conserve și uleiuri din semințe de pepene.

Ten Me Melon

Pepenele Ten Me este cel mai scump tip de pepene, dar este, de asemenea, de înaltă calitate. Indiferent de costul său, vei dori să-l încerci la un moment dat pentru pulpa sa extrem de dulce, fragedă și parfumată. 

Pepenii Galia 

Au originea în Israel, dar în prezent sunt cultivați în Pakistan, Portugalia, Turcia și Grecia. Pepenii Galia au o formă rotunjită și un gust minunat de dulce. Aroma lor puternică este unul dintre motivele pentru care îi fac alegerea numărul unu printre iubitorii de pepene galben.

Sprite pepene

Nu, nu e Sprite cu gust de pepene. Originar din Japonia, pepenele Sprite are un aspect similar cu pepenele tradițional galben și un gust aproape la fel de dulce ca cel de zahăr.

Pepenele verde

Din lista noastră nu putea lipsi nici clasicul pepene verde. Cu gust dulce și zemos, pepenele roșu are un  conținut de apă mai mare decât alte soiuri de pepene galben.  Există studii care spun că pepenele roșu te ajută să te concentrezi mai bine pe parcursul zilei. Să fie oare de la conținutul ridicat de magneziu, calciu și vitamin din complexul de vitamine B...?

Pepenele Moș Crăciun 

Pepenele Moș Crăciun are o coajă verde și groasă, cu dungi, și poate fi mâncat la orice masă și în orice anotimp – nu doar iarna! Cunoscut și ca pepenele de Crăciun, harbuzul este plin de potasiu și are – la fel ca orice pepene - un conținut scăzut de calorii.

Pepenele Apollo

Acest fruct delicat cu o textură netedă și cremoasă  provine din Malaezia și este cultivat pe scară largă în Indonezia. Bogat în vitamine și minerale și cu o pulpă alb-gălbuie, pepenele Apollo are un gust de apreciat printre iubitorii de fructi: proaspăt, succulent și dulce.


Și acum, niște salate în care poți integra și vedeta sezonului estival.

Salată cu pepene roșu și brânză feta 

Totul începe cu un bol mare. Se adaugă o mână darnică de rucola, câteva bucăți de pepene roșu tăiat în cubulețe, 2 castraveți tăiați felii, 4-5 roșii cherry, neapărat brânză de capră, fistic și sare și piper, după gust. Ca tușă de final, poți picura puțină mentă proaspătă, iar pentru ceva mai multă savoare, sosul acesta de ceapă este tot ce trebuie salatei.

Salata cub Rubik

O salată cu un aspect inedit și foarte gustoasă.

Procedezi în felul următor: tai o roșie, o bucată de pepene galben, brânza feta și un castravete în cuburi de aceeași mărime. Dacă vrei să stropești totul cu un sos delicios, amestecă 1 lingură de ulei de măsline cu 1 lingură de suc de lămâie, un praf de sare și unul de piper, și menta (tocată fin). Aranjezi cele 27 de cuburi într-o farfurie, având grijă să pui cuburi de diferite culori unul lângă celălalt. Poziționează câte 3 cuburi pe fiecare etaj și presară niște frunze de spănăcel și … gata! Cubul Rubik este numai bun de mâncat!

Salata cu pepene galben și mix Eisberg 

Într-un bol, adaugă câteva roșii cherry, un castravete nici prea mare, nici prea mic și o jumătate de avocado. Separat, din miezul unui pepene formează cu ajutorul unei linngurițe mici biluțe. Presară câteva frunze de salată iceberg și armoniază totul cu un dressing din ulei de măsline cum este cel Tokaj Vinaigrette Oriental.

Salată cu mentă și pepene roșu

Și pentru că pepenele face casă bună cu brânza feta, mai avem o salată cu feta pentru tine, numai bună de-o gustare. Nu ai nevoie decât de câteva bucăți de feta, pepene roșu – bineînțeles –  afine și o mână de spănăcel. La final, în loc de sare și piper adaugi menta (proaspătă!) pentru a aduce prospețime și un gust ușor mentolat la această rețetă.

Salată cu pepene roșu în stil grecesc

Amestecă cubulețele de pepene roșu cu roșiile, castraveții, ceapa roșie, măslinele Kalamata și brânza de capră într-un bol (care poate fi chiar pepenele!).  Presară câteva frunze de salată din mixul de vară. Asezonează cu sare, piper, ulei de măsline extravirgin și zeamă de lămâie și consumă cu poftă.


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin