Salate cu sparanghel, sau cu asparagus? Răspunsul e același: DA!

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

I-ai văzut la supermarket, la legătură, nu-s tocmai ieftini, dar nici la preț de trufandale. Lăstarii de sparanghel, căci despre ei vorbim, te intrigă cumva. Asta pentru că nu prea știi de unde să-i iei. Uneori îi cheamă chiar așa – sparanghel, alteori, asparagus – iar tu ești nedumerit, pentru că asparagus era o plantă decorativă acasă la mama, una care nu se mânca. Află dar că sunt același lucru, iar asparagusul ăla din ghiveciul mamei îi e rudă îndepărtată.

Ceea ce e posibil să nu știi este că sparanghelul e printre cele mai vechi legume consumate de oameni – egiptenii și grecii antici îl aveau în dietă.

Ai fi tentat și să crezi că noi, românii, avem o relație foarte recentă cu sparanghelul, importat ca garnitură de fițe italienești.  Și aici ești în eroare – în sudul României, prin lunca Dunării, la țară se consumă regulat sparanghel – e drept, o rudă sălbatică și cu tijă mai subțire decât ce vedem noi la vitrina frigorifică din supermarket. Dar tot sparanghel e! Se fac cu el ciorbe, ciulamale, ghiveciuri – nu și salate.

E timpul să-i facem dreptate acestei mirabile legume cu gust plenar, tonic și onctuos deopotrivă și s-o folosim – unde altundeva! – și în salate. Iată câteva combinații de succes pe care le poți încerca acasă, dacă legătura aia de tije verzi te-a intrigat suficient cât să o pui în coș și s-o iei acasă.

Cu spănăcel, păstârnac, șuncă și ciuperci. Îți trebuie trei fire de sparanghel, o rădăcină mică de păstârnac (le tai pe ambele în fâșii subțiri, subțiri cu un cuțit bun), o mână de ciuperci (ideal, bureți de pădure, dar merge excelent și cu ciupercile de cultură), cam 60g de șuncă de Praga sau prosciutto (să fie una bună), cam 50g de frunze de spănăcel (baby spanac) și o mână de alune de păsure prăjite, tocate. Peste toate astea pui un dressing Balsamico de la Tokaj (sau îți faci tu unul, cu ulei de măsline și oțet balsamic) și potrivești de sare și piper (dacă alunele de pădure sunt gata sărate, pune mai puțină sare, sau deloc). La final, în combinația asta (italiană, cum altfel?) merg aruncate câteva frunze de busuioc proaspăt, dacă ai.

Cu fetică, morcov, semințe de pin și pesto. Morcovului și celor trei fire de sparanghel le aplici același tratament ca mai sus – adică le tai longitudinal în fâșii foarte subțiri, să arate ca niște fidea de casă. Presari peste cele două legume o mână de semințe de pin și o mână generoasă de fetică (valeriană). Transformi această combinație într-o vera insalada vegană cu două linguri de pesto, un dressing cu piure de mere de la Tokaj și sare și piper după cum te lasă inima. Musai la final să presari și niște pătrunjel proaspăt, dacă ai la îndemână!

Cu ou, Mix Roman și cașcaval de oaie. Pe patul de mix de salate tai fâșii trei fire de sparanghel, un ou fiert tare, tăiat și el bucăți, o mână de crutoane de pâine și cam 50g de cașcaval de oaie sau brânză pecorino (dacă ai). Dressingul se face cu ulei extravirgin de măsline și oțet balsamic sau, desigur, cu o jumătate de plic de dressing eisberg Balsamico cu oțet de Tokaj, plus sare și piper după gust.

Produse asemănătoare

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin