„Mai mult ca perfect” este timpul strugurilor - și al salatelor cu struguri!

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Cu boabe mai mici, mai mari, fără sâmburi, albi, negri, mai dulci, mai acri, mai aromați, strugurii sunt fructele perfecte - și nu doar pentru că din ei facem vin de mii de ani. Ci și pentru că, alături de mere, strugurii sunt, probabil, cele mai „cântate” fructe în istoria civilizației umane. Dar să nu divagăm.- suntem aici să-ți propunem rețete de salate cu struguri.

Struguri 101

Viticultura  a fost o îndeletnicire străvechea oamenilor, iar vin facem de cel puțin 6000 de ani. Considerați încă din Antichitate „hrana zeilor”, strugurii ocupă un loc de cinste în mitologia - și în bucătăria - greacă și latină. Dyonisos, fiul lui Zeus, a cunoscut de mic euforia din miezul acestui fruct, grație nimfelor. El a fost primul dintre zei care a gustat din fructele băuturii cunoscută azi ca „licoarea lui Bachus”. Legenda spune că fiul lui Zeus a pornit în lume să dea de veste și celorlalți despre rodul parfumat și îmbătător al viței de vie și astfel a luat naștere prima recoltă de vin.

Viticultura s-a extins din Transcaucazia până în Asia Mică și Egipt acum circa șase milenii. Popoarele indo-europene sunt recunoscute ca promotoare ale culturii de struguri; acestea au răspândit vița de vieîn tot bazinul mediteraneean și în Orientul Mijlociu - iar de aici nu mai e legendă, e istorie. Și tehnologie. Și cultură. Și... salate!

Și acum, câteva salate cu boabe de struguri. 

 Salată de struguri cu sos

Pregătești un dressing din iaurt, puțin ulei de măsline, zeama de la lămâie și puțină sare. Speli strugurii, îi scuturi de apă și îi tai în jumătăți. Cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit scoți sâmburii din struguri. Într-un bol încăpător adaugi bobițele de struguri și frunzele de Bolero Mix și răstorni sosul peste salată. O lași la odihnit jumătate de oră în frigider, iar apoi o poți servi cu puțin pătrunjel verde presărat pe deasupra.

Struguri, brânză și-un vin bun 

Nu e cazul, probabil să mai amintim, că brânza și strugurii sunt gustarea preferată la o degustare de vinuri sau la o seară cu beri mai speciale. Iată, așadar, cum poți prepara cea-mai-arhetipală-salată-din-lume.

Tai brânza în cuburi egale (Gouda, Emmentaler șamd.) și procedezi la fel ca la rețeta de mai sus cu strugurii. Din ulei și trei linguri de oțet de mere prepari o vinegretă, asezonezi cu sare, piper și zahăr. Salata Eisberg Mix se împrăștie pe farfurie, se amestecă cuburile de brânză cu strugurii și se dispun pe salată, apoi se stropește totul cu vinegreta rezultată.

Salată cu pui și struguri

Procedezi în felul următor: cureți pieptul de pui şi îl pui la fiert în apă cu sare. Între timp, se pun şi cartofii să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert, se curăţă şi se taie cubuleţe. Separat, se curăţă strugurii, se spală şi se lasă la scurs. O parte se taie rondele şi o parte din bobițe rămân întregi. Se pun într-un bol şi se amestecă cu pieptul de pui tăiat cubuleţe și cu cartofii. Salata se serveşte cu un dressing din iaurt și câteva frunze de spănăcel presărate pe deasupra.

Salată cu brânză de capră, struguri și susan

Orice salată cu brânză și struguri trebuie încercată - combinația dintre dulceața strugurilor și aroma brânzeturilor este pur și simplu savuroasă. Într-un bol pui brânza de capră tăiată, strugurii și frunzele de salată mixtă. Presari 2 linguri de semințe de susan, sare și piper după gust și puțin ulei de măsline și…salata este gata!

Salată cu struguri, nuci pecan și gorgonzola

Pregătirea este mult mai simplă decât în cazul precedent. Pe o farfurie mare se așează rucola, apoi boabele de struguri, se taie cuburi mici brânza gorgonzola și se presară pe farfurie împreună cu nucile pecan. Se asezonează cu puțină sare roz de Himalaya, piper proaspăt râșnit, ulei de măsline și oțet balsamic. Și neapărat acompaniată de un pahar de vin roșu. Promitem că merge de minune!

Salată cu struguri și creveți 

Într-o tigaie încinsă călește în puțin ulei de măsline doi căței de usturoi. Creveții se decongelează și se adaugă în tigaie alături de cimbru și oregano și se prăjesc la foc mediu, amestecând continuu, timp de un minut. Apoi se toarnă peste creveți 100 ml de supă fiartă și se lasă la foc mediu până ce scade și creveții prind sos. Se așează creveții și boabele de struguri peste frunzele de salată French Mix și se sting aromele cu puțină zeamă de lămâie.

Salată cu struguri, pere și brânză de capră

Pentru început, iei strugurii și îi tai în jumătăți egale. Procedezi la fel și cu perele, le scoți semințele și apoi le feliezi subțire. Peste salata Wellness Mix asamblezi fructele și rupi bucăți din brânza de capră. Și desigur, the last touch: dressing-ul. Pur și simplu amesteci mierea, muștarul, uleiul din sâmburi de struguri, zeama de la o lămâie, sarea și piperul, iar la final după ce le-ai adăugat în salată, poți presăra și câteva semințe de dovleac pe deasupra.

foto: pixabay



Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin