Sauerkraut cu mix Crăciunița

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

S-or lăuda britanicii cu a lor comfort food, dar nici nemții nu sunt mai prejos cu preparatele lor simbolice. Când de gândim la bucătăria nemțească inevitabil ne vin în minte trei ingrediente pe care nemții le-au popularizat și asociat culturii lor – cârnații, cartofii și varza.

Cartofii sunt pentru nemți un ingredient nelipsit de la masă,  preparați în multe feluri – fierți, copți, prăjiți,  în chiftele și desigur, perpeliți în muștar și maionează în diverse tipuri de salate.

În ceea ce privește cârnații, nu mai încape îndoială că aceștia sunt simbol gastronomic național – în Germania există peste 1500 de rețete de cârnați iar gustul acestora diferă de la o regiune la alta – amintim două dintre cele mai cunoscute tipuri - cârnații bavarezi, Weisswurst  - făcuți cu carne de vițel tocată foarte fin, șuncă proaspătă de porc, condimentată cu verdețuri și ierburi aromatice, și cârnații din Turinigia – Thuringer bratwurst - preparați din carne de vită, porc și oaie condimentată cu maghiran.

Varza este un ingredient popular și des folosit de către nemți - fiartă, călită sau murată. A pătruns în bucătăria nemțească în urmă cu multă vreme și și-a făcut loc printre ingredientele-simbol. Varza verde se pune îndeosebi la murat și este cunoscută sub denumirea de Sauerkraut, iar varza roșie se fierbe cu miere și se numește Apfeltrotkohl.


  • Timp de preparare – 10 minute
  • Dificultate - scăzută
  • Porții - patru

Ingrediente

  • 300 g varză murată – scursă, dar nu spălată
  • o cană de țelină tocată cubulețe
  • 200 g mix Crăciunița (sau un mix ușor amărui de la Eisberg)
  • 15 g piper verde
  • o ceapă roșie mică
  • două linguri de zahăr
  • oțet de mere
  • ulei
  • o legătură de mărar

Mod de preparare

  • Într-un bol mare amestecați varza, țelina, mixul Bucuria și ceapa roșie.
  • Într-un recipient încălziți la foc mic zahărul și oțetul până când se dizolvă zahărul, lăsați la răcit.
  • Tocați fin mărarul și adăgați peste mixul de varză.
  • Stropiți amestecul cu ulei și vinegreta cu zahăr și presărați piperul verde pe deasupra.

Sfaturi și recomandări

  • Puteți să adăugați în compoziția acestei salate ghimbir mărunțit, sfeclă roșie, morcov, coajă de lămâie sau fenicul. 
  • Dacă nu acceptați o variantă atât de vegetariană aruncați și câteva bucăți de șuncă în salată.
  • Zahărul se adaugă pentru a echilibra aciditatea și acreala compoziției, puteți folosi în locul zahărului sos de mere, mere tăiate cubulețe, pere sau curmale ca îndulcitori naturali și pentru plus de aromă.
  • Dacă sunteți ca noi o să vă vreți să alăturați lângă salată și un cârnat perpelit în tigaie.
Logo Facebook Logo Instagram