Sillsalet – salată daneză cu hering, mere și rucola
Danemarca este puntea (și ce punte!) dintre țările continentale ale Europei și Peninsula Scandinavă, ceea ce o face un tărâm important și interesant, atât din perspectivă culturală, cât și gastronomică. Bucătăria daneză este originală pentru că aduce împreună ingrediente pe care unii dintre noi le-ar găsi incompatibile, dar și originară în același timp, pentru că se bazează pe tradiții culinare și alimente specifice nordului european. Temperaturile scăzute și prezența neîndestulătoare a soarelui au influențat categoric bucătăria daneză, locuitorii acestei țări fiind nevoiți să consume alimente bogate nutritiv și caloric pentru a avea energie pe durata zilelor lungi și întunecate.
Din bogăția de sortimente culinare, am selectat un preparat specific danez care îmbină utilul cu plăcutul, util în preparare, plăcut la degustare. Sillsalet este un tip de salată cu hering nelipsită de pe mesele danezilor, mai ales în zilele de sărbătoare.
- Timp de preparare – 30 minute
- Dificultate – Scăzută
- Porții – 3-4
De ce avem nevoie
- 300 g sfeclă murată
- 250 g hering marinat
- un măr de dimensiune medie
- 3 cartofi de dimensiune medie
- 100 g mărar tocat
- o ceapă mică
- 100 g rucola
- 3-4 ouă
- maioneză
- oțet
- ulei
- sare, piper, după gust
Cum pregătim salata
- Curățăm cartofii și îi fierbem timp de 20 de minute. Între timp pregătim mărul și ceapa, pe care le curățăm de coajă și le tocăm cubulețe.
- Punem apoi într-un bol aproape toate ingredientele mărunțite - sfecla, heringul, ceapa, mărul, rucola, cartofii și mărarul.
- Adăugăm peste această combinație (cantitățile le potriviți în funcție de preferințe) maioneza, uleiul și oțetul și amestecăm până când sunt încorporate bine în compoziție.
- La final potrivim de sare și piper și lăsăm să se odihnească la frigider timp de câteva ore.
- Servim cu jumătăți de ouă fierte și în atmosferă hygge, desigur.