Spănăcel (sau rucola) cu bacon și feta
Multora le place spanacul.
Mulți iubesc pieptul de porc crud-uscat și/sau afumat (cunoscut universal ca bacon)
Toată lumea adoră brânza - în cazul nostru, Feta!
Iar dacă există posibilitatea de a te bucura de ele împreună, cu gusturi eclectice și totuși atât de bine armonizate, de ce să nu o facem...? Mai ales că o poate face oricine, acasă, rapid - și, cu asfel de ingrediente, e cam greu să dai rateu :)
Dacă nu ai sau nu te dai în vânt după spănăcelul proaspăt (așa e rețeta originală, care e culeasă de prin Alpi), ai două mari alternative - rucola sau un mix de salate care să conțină și spănăcel sau rucola.
Ce-ți trebuie pentru o salată de spanac cu bacon și feta (4 porții):
- două pungi de spănăcel Eisberg (Gama Gourmet, cu frunze gata spălate. Cum spuneam, puteți înlocui cu rucola sau cu un alt mix, după gust)
- 320-350 de grame de brânză Feta
- 200 g bacon (se poate folosi și speck, prosciutto crudo, jamon sau alte specialități)
- două cepe de apă sau cepe roșii, medii
- doi căței de usturoi
- o linguriță de gem (de căpșuni, dar poate fi și magiun sau alt gem)
- o linguriță de muștar
- o linguriță de oțet de mere
- o lingură de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper după gust
Salata:
Cepele se taie în jumătăți, apoi în inele subțiri. Bacon-ul se taie cubulețe și se prăjește în tigaie. Baconul și ceapa se aruncă peste patul din frunze de spănăcel pus inițial în bol, după ce am făcut și dressingul.
Dressingul:
Pentru dressing se amestecă în proporție de 3:2 ulei și oțet, ceva muștar, gemul și usturoi proaspăt zdrobit. Se asezonează cu sare și piper. Se amestecă bine. Nu e o problemă să faceți dressingul și la mixer, dar iese mai bine dacă-l amestecați de mână. Se toarnă peste salata de spanac.
Ultima etapă - brânza feta se sfărâmă deasupra (sau se taie cubulețe, dar e mai sauvage, așa, sfărâmată cu mâna).
Nu știai. Acum știi.
Poftă enormă!