14 alimente care îţi ajută corpul să rămână hidratat

Dacă ar fi să rezumăm în două cuvinte conţinutul articolului de mai jos, acestea ar fi “mănâncă-ţi apa”. Iată şi primele 7 argumente forte.

1. Castravetele – conţine 96,7% apă
Această legumă, care conţine cea mai mare cantitate de apă dintre toate alimentele solide, este perfectă în orice combinaţie de salată. Se poate consuma la fel de bine şi tăiat felii subţiri şi mâncat alături de humus, brânză, ardei sau orice altă combinaţie îţi trece prin cap. Sau dacă vrei să storci din el şi mai multă apă, combină-l cu iaurt slab şi puţină mentă. O minunaţie!

2. Salata Iceberg – conţine 95,6% apă
Pune câteva frunze crocante de salată iceberg în orice sandviş, sau dacă nu doreşti pâine sau crackerşi, trânteşte deasupra câteva felii de piept de pui sau câteva bucăţele de peşte la grătar. Ai un prânz sănătos şi gustos cât ai zice Eisberg.

3. Ţelina - conţine 95,4% apă
Ca mai toate legumele cu un conţinut ridicat de apă, ţelina are puţine calorii, adică doar 6 per-tulpină, aşadar liber la mâncat. Să mai amintim aici câteva dintre vitaminele specifice: A, C și K. În plus, datorită faptului că are multă apă în componenţa sa, țelina neutralizează acidul din stomac, aşadar este ca remediu natural împotriva arsurilor și refluxului gastric.

4. Ridichiile – conţin 95,3% apă
Aceste legume rădăcinoase răcoritoare ar trebui să fie o prezenţă obligatorie în orice în salată. Nu numai că ele conferă un gust dulce acesteia, dar o şi înviorează coloristic. Dacă mai spunem că ridichile sunt o sursă bună de antioxidanţi sau de catehină (substanţă care mai fi găsită și în ceaiul verde şi care ajută la prevenirea accidentelor cerebrale, afecțiunilor ale miocardului, cancer și diabet) sigur vor deveni preferatele tale.

5. Roşiile – conţin 94,5% apă
Roșiile vor fi întotdeauna o bază pentru salate, sosuri și sandvișuri, iar soiurile cherry, care-ţi pocnesc în gură, sunt o gustare excelentă, extrem de hidratantă. Câteva felii de roşii, frunze de busuioc și mici bucăți de mozzarella pe scobitori, iată un aperitiv rapid și ușor de luat ochii prietenilor simandicoşi.

6. Ardeii verzi – conţin 93,9% apă
Ardeii graşi de toate culorile şi nuanţele (roşii, albi, portocalii, galbeni) au un conținut ridicat de apă, dar ardeii verzi conduc topul cu aproape 94% apă în componenţa lor, în timp ce fraţii lui - roșii și galbeni – au “doar” aproximativ 92% apă. Și contrar credinței populare, ardeii verzi sunt plini de o mulțime de antioxidanți, la fel ca și frații lor ușor mai dulci. Ardeii sunt ideali pentru gustările târzii din noapte sau pentru aperitive.

cauliflower-2383332_1920

7. Conopida – conţine 92,1% apă
Pe lângă faptul că sunt pline de apă, aceste flori-legume au o mulţime de vitamine și fitonutrienți care s-a dovedit că ajută la scăderea colesterolului și luptă împotriva cancerului, inclusiv a cancerului de sân. (Studiul din 2012 al pacienților cu cancer de sân al cercetătorilorilor de la Universitatea Vanderbilt a arătat că cei care consumă legume din familia cruciferelor, precum conopida, prezintă un risc mai mic de a deceda din cauza acestui cancer, sau de a avea o recurență a maladiei). Adaugă în orice salată de legume câteva bucăţele de conopidă crudă pentru un plus de “cronţăneală” sănătoasă.

8. Pepenele roşu – conţine 91,5% apă
Este evident pentru toată lumea că pepenele verde abundă de apă, însă el se numără printre cele mai bogate surse de licopen, un antioxidant anti-cancer care se găsește de obicei în fructele și legumele roșii. De fapt, pepenele verde conține mai mult licopen decât roșiile - aproximativ 12 miligrame pe felie, față de 3 miligrame cât ar avea o porţie medie de tomate.


9. Spanacul – conţine 91,4% apă
Poate că sora lui, salata iceberg, conţine mai multă apă decât el, dar are şi spanacul specialitatea lui. Spanacul este bogat în luteină, potasiu, fibre și acid folic și doar o ceașcă de frunze brute conține 15% din cantitatea zilnică de vitamina E, un antioxidant important pentru combaterea moleculelor dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi.

10. Căpşunile – conţin 91,0% apă
Toate fructele de pădure sunt alimente bune pentru hidratare, dar căpșunile suculente sunt “the best” în ceea ce priveşte conţinutul de apă, cu 91 la sută, exact cum spuneam şi mai sus. Zmeura și afinele se învârt în jurul valorii de 85% apă, iar murele au 88,2% apă. Un smoothie din căpşune, cu o tuşă fină de mure şi gata, ţi-ai potolit setea de apă şi de ceva dulce.

11. Brocoli – conţine 90,7% apă
Similar conopidei, brocoli adaugă o notă esențială în orice salată. Dar profilul său nutrițional - o mulțime de fibre, potasiu, vitamina A și vitamina C - este puțin mai impresionant decât al conopidei. Mai mult, brocoli este singura legumă cruciferă (o categorie de legume din care face parte şi varza) ce conţine o cantitate semnificativă de sulforafan, un compus puternic care stimulează enzimele protectoare ale organismului și elimină substanțele chimice care cauzează cancerul.

12. Grapefruit – conţine 90,5% apă

Acest citric te poate ajuta la scăderea colesterolului și la subţierea taliei, după cum bine sugerează cercetările. Studiile au arătat că persoanele care au consumat câte un grapefruit pe zi și-au redus colesterolul (LDL) cu 15,5% și trigliceridele cu 27%. Jumătate de fruct conţine doar 40 de calorii, aşadar grapefruitul este o gustare ideală înainte de masă. Ca să nu mai spunem că inhibă şi pofta de mâncare!

13. Morcovul pitic (baby carrot) – conţine 90,4% apă
Un morcov este un morcov, indiferent de mărime, nu? Ei bine, nu-i aşa. Nu când vine vorba de conținutul de apă, cel puţin. După cum se dovedește, morcovii de dimensiuni mici au mai multă apă decât morcovii de dimensiuni mari (au doar 88,3% apă). Doar deschideţi punga cu morcoviori, înmuiaţi-i puţin în guacamole, sau pur şi simplu îi adăugaţi într-o salată de crudităţii.

pepene galben
14. Pepenele galben – conţinut de apă 90,2%
Este foarte suculent și, în acelaşi timp, deţine un bagaj nutriţional important. Aproximativ un sfert de pepene galben conține doar 50 de calorii, dar oferă 100% din doza zilnică recomandată de vitaminele A și C. Pepenele galben este oricând alegerea perfectă în defavoarea unui desert. Sau dacă vrei să te dai mare cunoscător în bucătăreală, mixează bucăţi de catalup cu câteva linguri de iaurt slab şi lasă-l să se odihnească preţ de câteva minute în congelator. Va ieşi un sorbet de mare angajament!

Sursa

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin