Situația actuală ne-a adus împreună. Și acest articol îți este dedicatmai ales dacă ai ales ca într-o zi obișnuită pentru tine, în care poate îți vedeai de treburi și de rutina ta, să primești în casa ta refugiați din Ucraina, pentru care perioada asta este plină de suferință, iar ziua de mâine este imprevizibilă. Iată câteva idei de prăjituri pe care le prepară și vecinii noștri și despre care, cel mai probabil, ai auzit și tu. Este posibil să difere un ingredient sau două, iar asta îți va da șansa de a descoperi alte varinte ale rețetei pe care o considerai clasică.
- Nalisniki (Clătite cu brânză și stafide/merișoare) – Rețeta aceasta este simplă. Prepari compoziția clasică de clătite (4 ouă, o cană de lapte, o cană cu apă caldă, o linguriță de zahăr și 200 g de făină). Mixezi și pui compoziția în tigaie. După ce ai preparat clătitele, le lași la răcit. Pentru compoziție, amesteci 200g de cremă de brânză, 400g de perle de brânză cu smântână, 6 linguri de zahăr cu aromă de vanilie și 100g de merișoare sau stafide. Pui umplutura în clătite, le rulezi și le mai poți pune puțin în tigaie cu puțin unt pentru a le lipi mai bine, dar nu e obligatoriu.
- Sirniki (Papanași moldovenești) – Ai nevoie de 500g de brânză de vaci, 1 ou, 4 linguri de griș, 2 linguri de zahăr, 1 esență de vanilie, 50 ml de ulei de floarea soarelui. Amesteci brânza, oul, zahărul, esența de vanilie. Le transformi într-o cocă moale, pe care o treci prin griș sau făină. Formezi niște biluțe, le turtești în palmă și le pui la prăjit. După ce s-au răcit, servești papanașii cu smântână și dulceață.
- Kyyivsʹkyy tort (Tort Kiev) – Este o rețetă puțin mai complexă. Tortul Kiev este o prăjitură tradițională sovietică originară din Kiev, capitala Ucrainei. În loc de pandișpanul comun, prăjitura kyivski conține o bezea cu nuci, cu o textură crocantă și aerisită, tehnică care a fost creată în 1956 la Fabrica de cofetărie Karl Marx. Deși nucile erau ingredientul principal pentru bezea, acestea au fost ulterior înlocuite cu caju, iar apoi cu alune.
- Cheescake de Lviv - Rețeta este asemănătoare celei de cheescake clasic – obținut prin coacere, nu prin răcire. Se diferențiază prin faptul că poți să adaugi stafide în compoziția lui. De asemenea, în funcție de cum prepari tu cheesecake-ul, este posibil ca glazura de ciocolată preparată din smântână, cacao, zahăr și unt să pară o noutate. Iar partea interesantă este că, deși îl numim „cake”, îl poți pune în tavă de cozonac sau chec, astfel dându-i altă formă.
- Perekladaneț (Prăjitura stratificată) - Numele acestei prăjituri se referă la cele patru straturi subțiri de aluat dulce cu drojdie, peste care se întind diverse umpluturi cu mac, curmale, caise, nuci sau pur și simplu un amestec de zahăr și scorțișoară. După ce prepari fiecare umplutură, o așezi pe „etaje”. Un strat de aluat, unul de umplutură.
Dacă nu stai în zone învecinate Ucrainei și nu le știi denumirile originale și dacă tot ce ți-am descris mai sus ai preparat sau mâncat cel puțin o dată în viață, te asigurăm că acesta este efectul generațiilor trecute, care au dus rețetele mai departe – rețete care au ajuns și la noi, și în alte părți. Ne unesc rețetele, am putea spune.