Cum să n-o sflecleşti, chiar când e ”sfeclită”

Evident că nu ne referim doar la mixurile Bolero sau Chef, care chiar includ sfeclă roșie ;)

E bine însă să știți că reguli generale precum ”excesul de uz duce la abuz” sunt foaaaarte, foarte valabile pentru dragele noastre salate. Pe scurt și pe șleau, avem tendința, pe fondul faptului că asociem în mod egal salata și cu ceva sănătos, și cu ceva hrănitor, să exagerăm fie într-o direcție, fie în alta.

Iată o listă scurtă de exagerări, prezentate de un nutriționist american.

Prea multe sau prea puține proteine

Vedem adesea fie salate cu foarte multe legume, dar fără proteine, fie salate cu exces de proteine, în care pui alături și ceva carne, și brânză, și ouă fierte. Proteinele sunt o componentă esențială a salatelor din mai multe motive – stimulează senzația de sațietate, alimentează metabolismul și furnizează materia primă pentru construirea sau menținerea țesuturilor din organism – inclusiv mușchii și hormonii. Excesul de proteină însă, dincolo de nevoile trupului, stopează pierderile din organism – pe scurt, îngrașă. Așadar, ca peste tot în viață – nici prea mult, dar nici prea puțin. Puneți în salată fie proteine vegetale (adică fasole, năut, linte, soia etc.) fie 50-80 de grame de  proteină animală (fie că vorbim de ouă, carne sau produse lactate). Dacă salata include mai multe ingrediente cu conținut mare de proteine, dozați-le în cantități mai mici. Dar nu vă lăsați salata fără proteine!

Lipsa variațiilor de vegetale din salată

Baza salatelor e în general formată din verdețuri și câteva legume, însă faptul că avem tendința să folosim aceleași „câteva”  ingrediente  (de pildă doar spanac, sau doar rucola) ne privează de beneficii importante ale legumelor. Diverse studii arată că diversificarea legumelor (în aceaași cantitate) diminuează procesele de oxidare din organism (semn al îmbătrânirii), ori că, indiferent de cantitate, riscul de cancer pulmonar  se diminuează dacă e  consumată o varietate mai mare de legume. Asta se datorează faptului că fiecare plantă conține tipuri unice de  antioxidanți, nutrienți sau agenți anti-cancer. Pe scurt, pentru salatiști: nu vă cramponați doar de legumele preferate. Schimbați și variați combinațiile – cu cât mai des, cu-atât mai bine!

Prea multe – sau prea puține – grăsimi

La fel ca proteinele, grăsimea este unul dintre ”materialele de construcție” ale organismului. E o componentă structurală în membranele celulelor, în creier, în hormoni sau în piele. Printre multele funcții esențiale pe care le are, grăsimea este ”vehiculul” pe care vitaminele și antioxidanții îl folosesc ca să ajungă din stomac în aparatul cardiovascular. Acum câțiva ani, un studiu universitar a căutat să afle mai multe despre absorbția antioxidanților din dressing-urile salatelor. S-a constatat că cei care consumaseră dressing0uri fără grăsimi nu au absorbit antioxidanți aproape deloc. Evident, cantitatea de antioxidanți absorbită creștea pe măsură ce dressingul era mai consistent în grăsimi. Concluzia, dragi salatiști: nu dați la o parte uleiul din salate – iar dacă țineți să o faceți, aruncați în salată niște nuci pisate, sau un pic de avocado, ori, de ce nu, cu legume prăjite, care au absorbit deja ulei.

Evitarea carbohidraților

Fără carbohitrați, e posibil să ardeți proteinele, pe care altfel organismul ar trebui să le folosească pentru ”activități de reparare și mentenanță”. Ca să echilibrați situația, nu vă sfiiți să puneți în cantități mici, chiar și într-o salată dietetică,  câteva cubulețe de cartofi fierți/copți, boabe de porumb, crutoane de pâine sau câteva paste. Un astfel de adaos crește senzația de sațietate și alimentează corpul cu energie ore bune după sfârșitul mesei. Iar asta e posibil cu o cantitate mică, ce nu va opri pierderile de greutate ale organismului.

Zgârcenia la condimente

Nu puțini sunt cei care evită salatele – sau le consideră doar alimente complementare la o masa bazată pe cu totul altceva – pentru că pentru acești oameni salata e ceva fără gust deosebit, cum ar fi andivia simplă cu ulei, oțet și niște piept de pui la grătar. Fără sare, fără piper, fără altceva, că ”dăunează sănătății”. Nu e chiar așa – din fericire, sunt nenumărate căile prin care putem da gust unei salate folosind condimente naturale – care contribuie, în primul rând, la senzația de sațietate și ajută la creșterea metabolismului. Nu fugiți de gust! Busuiocul, pătrunjelul, oregano, mărarul, usturoiul sau rozmarinul proaspăt,salvia… cu un pic de sare și de piper, oricare dintre acestea, simple sau combinate, transformă o salată dintr-o porție de sănătate într-una menită să ne încânte simțurile și să ne facă să ne ridicăm satisfăcuți de la masă. E după gusturi...

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin