5 lucruri despre radicchio, vedetă în câteva mixuri Eisberg

În limbaj popular i se mai spune și cicoare roșie. Arată ca o varză roșie, cu frunzele de culoarea vinului, dar gustul aduce mai mult aminte de cel al andivei. Originară de pe teritoriul Italiei, în regiunea Veneto, radicchio vine în diferite forme și tipuri, purtând numele locului din care vine. Cel mai des întâlnit este Choggia, în timp ce altele rămân mai puțin cunoscute, dar nu mai puțin delicioase, precum Tardivo, Castelfranco sau Treviso. Hai să vedem un pic ce poate face radicchio pentru binele tău.

Vitamina K

Radicchio este, de departe, leguma cu cea mai multă vitamina K dintre toate. Dacă ar fi o competiție pe cine are mai multă vitamina K, celelalte legume nici nu s-ar înscrie, probabil! Ce face vitamina K este să contribuie în mod semnificativ la sănătatea oaselor tale.

Pe lângă asta, studiile arată că vitamina K ar putea avea un efect notabil în privința prevenirii bolii Alzheimer, prin prelungirea vieții neuronilor. În circulația sângelui precum și în reducerea riscului de cancer la colon, prostată sau stomac.

Nu trebuie uitat că radicchio e bogat și în vitamina B sau C, precum și în diferite minerale, care sunt de mare ajutor în curățarea colonului, ameliorarea digestiei ori atunci când vrei să slăbești.

La ce ne uităm când cumpărăm radicchio?

Raspunsul ar depinde de ce anume vrei să mănânci. Noi îți recomandăm să o regăsești în mixurile noastre Italiano, Francine, Wellness ori Mexico. Dar, de principiu, dacă vrei o căpățână întreagă de radicchio, caută să fie cât mai proaspătă, astfel încât să aibă o culoare deschisă, asemănătoare vinului roșu. Uită-te de asemenea dacă are urme vizibile și dacă miezul frunzelor nu e prea moale.

Important de reținut că din momentul în care îl cumperi, radicchio poate rezista în medie aproape 3 săptămâni, atâta timp câte este ținut în frigider sau undeva cu o temperatură de sub 8 grade Celsius. La fel ca la varză, trebuie îndepărtate frunzele exterioare și spălată înaite de a fi mâncată.

Rădăcini de cicoare în loc de cafea

Bucătăria italiană nu este cunoscută în toată lumea fără motiv. Pe lângă salate și diferitele alte metode de a găti frunzele, crude, fierte sau îndesate, s-a găsit o utilizare și pentru rădăcinile de radicchio. Iar aceasta este cafeaua de cicoare.

Dacă vrei să reduci nivelul zilnic de cafeină, atunci poți înlocui cafeaua normală cu cafeaua de cicoare, realizată inclusiv din rădăcini de radicchio, prin prăjire și măcinare. Gustul e asmănător cu cel al cafelei, dar puțin mai lemnos. Nu se știu în mod clar originile, dar se crede că ar fi apărut prin sec. XIX, într-o criză a cafelei normale. În timpul unui alt deficit de cafea din timpul războiului civil american, cafeaua de cicoare a devenit populară peste ocean pentru prima oară în New Orleans.

Ca umplutură sau direct pe pâine, radicchio e bun la toate

Probabil mai puțin cunoscut e faptul că radicchio e deseori folosit pentru diferite umpluturi. Prin frământare și fierbere, radicchio ajunge într-o formă maleabilă și devine ingredientul perfect în umplutură, dacă vrei ca mâncarea să aibă un număr cât mai mic de calorii. Italienii au perfecționat rețeta de-a lungul timpului, folosind umplutura din radicchio în paste, ciuperci sau piureuri.

Tot în bucătăria italiană găsim pizza cu radicchio, plăcintă de radicchio și alte moduri creative de a mânca această legumă.

Dar cel mai bun loc – pe încercatelea! - tot într-o salată rămâne!

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin