Ai nenumărate motive să mănânci salate zilnic - uite doar 5

Fie că vrei să reduci din greutate, să urmezi un stil de viață cu o anumită dietă ori, pur și simplu, nu vrei să intri prea mult în detalii și îți place pur și simplu ideea să mănânci ceva delicios care să vină la pachet cu diverse beneficii - o salată ar trebui să fie prima ta alegere.

Odată cu venirea verii - cu tot ce înseamnă temperaturi ridicate și aerul fierbinte care te asaltează din toate părțile - o salată rece și hidratantă de legume ținute în frigider pare să fie prânzul sau cina potrivită. La care, sigur, poți încerca combinații și rețete aproape nelimitate cu carne, fructe, semințe și dressinguri. Numai noi avem pe site rețete mai multe decât poți încerca într-o singură vară.

Dacă încă nu ești convins pe deplin de beneficiile salatei, uite cinci motive fără-de-care-nu-se-poate:

1. Ajută la scăderea în greutate

E probabil deja un clișeu, îți și imaginezi un montaj cu cineva alergând ca Rocky, făcând sport cu muzică pe fundal și mâncând o salată și niște piept de pui când ajunge acasă. Ei bine, motivul pentru care acest clișeu este așa de răspândit e pentru că se bazează pe un adevăr.

Majoritatea legumelor au în jur de 50 Kcal la fiecare 100 g. Nu doar atât, dar dacă mănânci o salată bogată în fibre, aceasta îți va da un sentiment de sațietate, te vei sătura mai ușor și nu vei mai resimți nevoia continuă de a mânca câte o gustare iar și iar. Sunt de obicei bogate în fibre fructele, legumele, nucile, semințele și fasolea.

2. Unde-s multe (legume și fructe), puterea crește

Nu e o descoperire recentă că legumele și fructele sunt bune pentru sănătatea noastră. Ce e mai puțin luat în seamă e că fiecare dintre ele aduce beneficii diferite, iar deseori nu consumăm o varietate destul de mare. Asta înseamnă că, deși primim doza necesară pentru anumite vitamine ori nutrienți, ducem lipsă de altele.

O metodă simplă de a-ți oferi diversitate în dietă este că legumele și fructele vin în diferite culori, iar de multe ori culoarea indică beneficiile lor. Așadeci, încearcă să îți creezi cât mai des o salată "curcubeu", cu ingrediente cât mai diversificate - sau să alternezi în fiecare zi cu ceva nou.

Legume precum spanacul, fasolea verde, broccoli sau sparanghelul ajută vederea și te pot proteja împotriva cancerului. Cele roșii, de pildă (care, de fapt, le conțin și pe cele portocalii ori cu culori închise), conțin doze mari de antioxidant licopen, ce reduce șansele apariției bolilor cardiovasculare. Gândește-te la roșii, căpșuni, ardei roșii, morcovi, nectarine, prune sau afine. Ori le mai ai pe cele galbene, cu multă vitamina C și care vin în ajutorul sistemului tău imunitar, precum ardeii galbeni sau dovleceii de vară.

3. Poate fi o sursă importantă de proteine

Dacă vrei ca salata nu doar să îți țină de foame, dar să îți și ofere toți nutrienții de care ai nevoie, atunci vei avea nevoie și de niște proteină. Dacă lucrezi la creșterea mușchilor sau practici destul de des o activitate sportivă, sfatul e cu atât mai important.

Proteina oferă aminoacizi necesari mușchilor, oaselor și cartilajelor organismului tău. Îți poți lua doza necesară de proteină din carnea de pui, piept de curcan, ton, ouă, brânză sau iaurt.

4. Ajută mușchii și oasele

Cel mai probabil, o farfurie cu spanac nu îți va da superputeri ca lui Popeye, dar tot știa el ceva legat de beneficiile spanacului. Se pare că nutrienții din spanac ajută mitocondriile din celule noastre să funcționeze mai bine, să producă energie și dea mai multă putere mușchilor.

Tot spanacul, alături de ridichi și de năsturel, au o doză ridicată de vitamina K, ce poate contribui la creșterea densității oaselor.

5. Protejează inima și pielea

Una dintre legumele cu efecte benefice particulare pentru inimă este o vedetă de-a noastră - salata Romaine. Cu concentrații ridicate de fibră și acid folic, aceasta contribuie la protecția inimii și scade riscul de boli cardiovasculat ori de accident vascular cerebral.

Pe de altă parte, legumele folosite la salată ne pot oferi o piele mai sănătoasă din simplul motiv că au un nivel ridicat de apă în compoziția lor. Hidratarea corespunzătoare e indispensabilă dacă vrem să menținem o piele mai tânără și pentru buna funcționare în general a organismului.

Dacă te gândești să treci la un regim alimentar care se învârte mai mult în jurul salatelor și mai puțin în jurul semi-preparatelor, atunci sperăm că aceste 5 motive sunt destule. Pe lângă asta, alege-ți ingredientele și rețetele protrivite care să-ți ofere nutrienții de care ai nevoie. Și, desigur, să aibă și gustul pe care îl dorești, deci nu te sfii de a la a încerca ceva nou în fiecare zi.

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin