O dietă bogată în sare ar putea declanşa o foame şi mai mare, sunt de părere cercetătorii.
Iată şi de ce. Toată lumea ştie că alimentele sărate ne fac sete, dar, potrivit noilor cercetări, atunci când oamenii îşi măresc aportul de sodiu pe termen lung, ei consumă, de fapt mai puţină apă. Iar aceasta nu este singura descoperire suprinzătoare a cercetătorilor. Ei au relevat faptul că nivelurile ridicate de sodiu măresc senzaţia de foame, ceea ce poate sugera că dietele bogate în sare contribuie la creşterea în greutate.
Experții spun că această descoperire – cum că sarea mărește pofta de mâncare, dar scade setea, a fost fost publicată în două articole din Journal of Clinical Investigation.
În primul dintre ele, cercetătorii germani şi americani au raportat despre 10 cosmonauţi ruşi care au participat la un program de simulare a zborurilor spaţiale din 2009 până în 2011. Cosmonauţii au trăit luni de zile într-un mediu bine controlat, deci erau candidaţii ideali pentru o cercetare nutrițională și metabolică.
Oamenii de ştiinţă au dorit să studieze ce s-ar întâmpla atunci când se scade treptat aportul de sare în dieta cosmonauţilor, de la 12 grame pe zi (similar cu o dietă medie din Rusia) la 6 grame pe zi (recomandarea majorității experților naționali în domeniul sănătății). Aşa cum se intuia anterior acestui experiment, bărbaţii ar fi trebuit să consume mai puţină apă, deoarece nivelul lor de sodiu era mai scăzut. Dar acest fapt nu s-a întâmplat.
În schimb, astronauţii au băut mai puțină apă atunci când au consumat alimente bogate în sare – ceea ce sugerează fie că corpul lor a conservat apă, fie a produs mai multă apă şi ea nu este eliminată din cauza sării, aşa cum se credea iniţial.
“Este logic ca atunci când se consumă o dietă bogată în sare, organimsul doreşte să prevină pierderea de apă. Deci rinichii trebuie să găsească o modalitate de a creşte conţinutul de apă – aşadar dacă aveţi mai mult conţinut de apă în corp, veţi fi mai puţin însetat”, declară Jens Titze, medic şi profesor asociat de medicină și de fiziologie moleculară și biofizică la Universitatea Vanderbilt.
Cosmonauţii au raportat, de asemenea, o senzație de foame mai mare atunci când nivelul de sare din organism a fost mai mare, chiar dacă ei primeau aceleaşi număr de calorii și nutrienți ca şi până atunci. Acest lucru se datora faptului că era nevoie de o energie suplimentară a corpului pentru conservarea apei, a explicat cercetătorul care a adăugat: “Cred că dacă le-am fi oferit mai multă mâncare, ei ar mai fi câștigat în greutate “, spune el.
În cea de-a doua lucrare publicată, cercetătorii au replicat concluziile de mai sus şi asupra şoarecilor. Experimentele au arătat că acei şoareci cu diete bogate în sare mănânca mai multe alimente decât cei ce au diete sărace în sodiu. Ei au descoperit, de asemenea, că dietele bogate în sare au fost asociate cu o defalcare a proteinelor musculare. Proteina a fost transformată în uree, un produs chimic care permite rinichilor să reabsorbă fluidul și să prevină pierderea apei în timp ce sarea este eliminată.
Dr. Titze spune că, atunci când vine vorba de efectele pe termen scurt ale alimentelor sărate, “înțelepciunea barmanului” rămâne adevărată: dacă pui alune sărate în fața clienților, ei cu siguranţă îşi vor consuma multe băuturi. “Dar cercetările noastre au arătat că, pe un termen mai mare, în câteva luni și chiar peste 24 de ore, aceşti clienţi vor conserva mai multă apă și vor consuma şi mai puţină”, adaugă el.