De ce și cum să ne întărim imunitatea?

Este normal în perioade ca aceasta - și nu numai - să ne gândim la cum ne putem proteja cât mai bine sănătatea. Un prim pas este să ne întărim imunitatea, iar o alimentație sănătoasă este esențială, pe lângă alte măsuri pe care le putem lua. Dacă vrem un sistem imunitar puternic care să ne apere de viitoare răceli și gripe, următoarele 11 legume și fructe ne pot fi de mare ajutor:

1. Spanac

Foarte bogat în antioxidanți, vitamina C și beta caroten, care ne ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor. E cu atât mai bine cu cât e mai crud pentru a-și păstra nutrienții. Cu toate astea, gătirea lui ne oferă mai multă vitamina A și ajută la eliberarea altor nutrienți din acidul oxalic.

2. Ceapă

Bogată în alicină, ceapa e una din legumele cele mai eficiente împotriva răcelii și gripei. Se găsește în mâncărurile din toate culturile lumii și oferă un plus de gust aproape oricărui fel de mâncare. Ceapa poate ajuta chiar și la problemele cu tensiunea arterială scăzută ori arterioscleroza.

3. Kiwi

Kiwi este unul dintre fructele foarte bogate în vitamina C. Pe lângă asta, conține mulți nutrienți precum potasiu, vitamina K și acid folic, esențial pentru înmulțirea globulelor roșii. Consumat cât mai des, oferă destulă vitamina C pentru a ajuta celulele albe din sânge să lupte împotriva infecțiilor, în timp ce restul nutrienților ajută corpul nostru să funcționeze cât mai bine.

4. Semințe de floarea soarelui

Aceste semințe sunt pline de nutrienți precum fosfor, magneziu și vitamina B-6. La fel ca avocado, acestea conțin și o doză importantă de vitamina E, un antioxidant puternic, care ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic.

5. Broccoli

Vine la pachet cu un mini-camion de vitamine și minerale. E una din cele mai bune legume dacă vrei să îți întărești sănătatea, fiind plină de vitamina A, C și E, precum și de numeroși antioxidanți. Iar cu cât e mai crud și gătit cât mai puțin, cu atât beneficiezi mai mult de toate acestea.

6. Ciuperci

Înainte de toate, partea bună e că poți mânca ciupercile în numeroase feluri. Pot fi tăiate felii și puse în supe, salate sau lasagna. Prăjite în tigaie, puse pe grătar sau umplute cu diverse bunătățuri. Ori, dacă n-ai încercat până acum, recomandăm să le pui alături de niște ouă prăjite sau omletă. Pe lângă savoarea adusă mâncării, sistemul imunitar va funcționa mult mai bine datorită conținutului lor bogat în vitamina B și seleniu, precum și polizaharide.

7. Citrice

Când vine vorba de vitamina C, citricele sunt un fel de vedete în imaginarul popular. Iar dacă vrei să-ți întărești sistemul imunitar din timp, vei avea în mod serios nevoie de de vitamina C care să ajute la producerea de celule albe din sânge și în lupta contra infecțiilor. Partea și mai bună e că ai de ales dintr-o gamă foarte variată de fructe. Lămâi, portocale, grapefruit, clementine, lime sunt doar câteva exemple pe care le poți consuma în diferite feluri.

8. Papaya

Că tot vorbim de fructe, papaya e varianta perfectă în cazul în care cauți ceva mai exotic. La fel ca mai sus-menționatul kiwi, e plin de nutrienți și vitamine esențiale. Într-un singur fruct de papaya găsești mai mult decât dublul dozei zilnice recomandate de vitamina C (220 %). Nu te teme, nu există supradoză de vitamina C. Pe lângă asta, papaya mai conține și o doză sănătoasă de potasiu, vitamina B, precum și papaină, o enzimă digestivă cu efecte anti-inflamatorii.

9. Pepene

Ca să trecem direct la subiect, o singură felie dintr-un pepene normal conține nu mai puțin de 270mg de potasiu și câte o treime, respectiv un sfert din necesarul zilnic de vitamina A, respectiv C. Unde mai pui și că are un nivel mic de calorii, acea felie reprezentând undeva la mai puțin de 80 de calorii.

Mai departe, felul în care preferi să mânânci depinde de gusturile tale. Merge mâncat simplu, înghețat, folosit la o salată de fructe sau într-o limonadă cu niște căpșuni alături. Așadeci, vara asta nu rata ocazia de a mânca pepene cât mai mult.

10. Cartofi dulci

Să luăm un cartof dulce de mărime medie. Acesta are în medie undeva pe la 100 de calorii și conține deja 120% din necesarul zilnic de vitamina A și 30% din necesarul de vitamina C. Nu conține aproape deloc grăsimi sau colesterol. Pe deasupra, ajută sistemul imunitar în funcționarea optimă și conține o doză bună de fibre.

11. Usturoi

Da, știm cu toții că respirația cu miros de usturoi e ultimul lucru pe care ți-l dorești când ai o zi importantă la muncă sau mergi la o întâlnire. Dar, pe cât posibil, înceacă să mănânci cât mai des. Dincolo de sistemul imunitar care te ajută împotriva răcelilor sezoniere, usturoiul oferă în mod deosebit o mână de ajutor în prevenirea cancerului. A reieșit din diverse studii că persoanele care consumă mult ustuori crud au cu până la 35% mai puține șanse să dezvolte cancer de colon.

Sănătatea depinde de foarte multe lucruri. E bine să eviți excesele, să dormi destule ore pe noapte sau să duci o viață cât mai lipsită de stres, care și el, apropo, scade eficiența sistemului imunitar. Sunt multe lucruri pe care le poți face, dar întotdeauna poți începe cu o masă sănătoasă și delicioasă. De aceea îți recomandăm pe cât posibil să integrezi legumele și fructele de mai sus în dieta ta.

 

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin