(Aproape) totul despre ardei

Verde, roșu sau galben. Îl găsești sub diferite forme și culori. Și îl poți mânca atât crud, cât și murat, călit sau copt, tocat, fiert sau cum ai chef. A inspirat numele unuia dintre cele mai renumite albume din toate timpurile, „Sergent Pepper's Lonely Hearts Club Band” al lui Beatles. Evident, despre iubitul nostru espre ardei este vorba, iar în articolul de față te invităm să descoperi proprietățile acestei legume delicioase!

Dar mai întâi, de unde vine...?

Din America, la fel ca multe alte lucruri bune. O poveste spune că însuși Cristofor Columb este responsabil pentru răspândirea ardeiului în lume. Se crede că el i-a prezentat leguma reginei Isabela de Aragon, după prima dintre călătoriile sale peste Atlantic. O altă versiune a istoriei răspândirii ardeiului e că acesta ar fost adus în Europa ceva mai târziu, de către conchistadori, și a ajuns ulterior în Asia și Africa prin marinarii și negustorii portughezi.

Astăzi, ardeiul e o legume universal răspândită în bucătăriile lumii. Spaniolii fac chorizo, un tip de cârnaț de porc picant dacă este făcut cu ardei iute sau dulce dacă este făcut cu ardei dulce. Lecsó este o tocană groasă făcută cu ardei iute și dulce, roșii , ceapă, usturoi și untură. Este popular în Ungaria (desigur), Germania, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia și Rusia. La noi oamenii gătesc ardeii în diferite moduri: prăjiți și acoperiți cu pastă de roșii, ceapă, usturoi și pătrunjel sau umpluți cu carne tocată și orez, în mai toate tocanele și supele, murat și, desigur, în diverse salate.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de ardei gras.

1. O inimă sănătoasă

Ardeiul ajută la buna funcționare a sistemului circulator și previne bolile de inimă. Datorită conținutului mare de antioxidanți naturali și de beta-caroten, alfa-caroten și luteină, ardeiul ajută atât la reducerea stresului oxidativ și a colesterolului seric din sânge, cât și la diminuarea riscului de apariție a cancerului. 

2. Mai mulți ardei, mai puține atacuri de panică

Vei găsi în ardei o cantitate impresionabilă de magneziu și de vitamina B6 ce îți vor fi aliați în buna funcționare a sistemului nervos. Aceste substanțe ajută organismul tău să gestioneze anxietatea și stările depresive într-un mod mai eficient. Mai mult, ardeiul are efect diuretic, previne balonarea şi ajută la ameliorarea simptomelor de sindrom premenstrual. 

3. O vedere mai bună

Unul dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ardeilor este că sunt bogați în luteină. Mai precis, îți protejează retina – zona ochiului sensibilă la lumină – de radicalii oxidativi. Consumul regulat de ardei îți poate îmbunătăți vederea și poate preveni tulburările oculare. 

4. Luptă împotriva gripei, răcelii și infecțiilor fungice

Capsaicina – un ingredient conținut de ardei ce conferă iuțimea acestuia – are rol în reducerea congestiei. În plus, consumul de ardei accelerează metabolismul – temperatura corpului tău crește - și contribuie la combaterea răcelii și a virozelor gripale. 

Un ardei gras roșu conține:

37 de calorii
5 miligrame de sodiu
7 grame carbohidrați
5 grame zahăr
1 gram proteine
152 miligrame vitamina C
0,3 miligrame vitamina B6
2 grame fibre

Cele mai cultivate soiuri de ardei de la noi sunt:

kapia roșu;
ardei Corno di Toro galben;
ardei iute;
ardei conic alb;
ardei gras galben-verde;
ardei gras roșu;
gogoșar

La final, iată câteva rețete de salate în care poți adăuga și ardei.

O salată simplă, cu un mix Eisberg, ardei, roșii, usturoi și ceapă

Vei avea nevoie de o jumătate de ardei roșu (bineînțeles), 4-5 roșii cherry, 1 castravete proaspăt mediu, 2 fire de ceapă verde rondele sau o ceapă mică (roșie sau albă) și câteva mâini de salată Eisberg – poți folosi orice salată preferi tu pentru această rețetă. Opțional, poți pregăti și un dressing din lămâie și ulei de măsline, 2 căței de usturoi zdrobiți, puțin mărar tocat și 2 linguri de apă. Se pun toate ingredientele într-un borcan cu capac și se agită puternic.

Salată de vară

Ai nevoie de câteva fâșii de piept de pui prăjit, un mix de vară, un ardei gras, o ceapă verde, nuci și o mână de semințe de rodie. Separat freci muștarul picant cu puțin ulei de măsline, apoi adaugi zeama și coaja rasă de lămâie, sarea, piperul și caperele. Toate se amestecă, pentru omogenizare și se toarnă peste salată.


O salată plină de culoare

Într-un castron mare aruncă niște frunze de spănăcel și rucola , un ardei portocaliu, unul roșu, și unul galben tăiați fâșii, iar apoi parmezanul ras. Pentru un gust desăvârșit, completează totul la final cu un dressing de zmeură.


Salată cu năut, roșii, ardei și rodie

O salată sățioasă și simplu de făcut. Într-un castron mare pui 2-3 roșii, un ardei gras roșu, o ceapă roșie și năutul fiert. Adaugi spănăcel, o mână de migdale sau de semințe de dovleac și câteva boabe de rodie. Combinația este cu atât mai delicioasă cu un dressing din oțet, ulei de măsline, mentă și coriandru, puțin usturoi, muștar, sare și piper.

Ultima propunere de salată pe ziua de azi este o salată „cu de toate”.

Se dă o raită prin frigider și se alege cam tot ce dă gust bun cu ardeiul kapia. Un castravete, 2-3 roșii, niște brânză feta, un avocado, câteva fâșii de morcovi cruzi tăiați julienne, o ceapă verde sau un usturoi, o rădăcină de țelină, un măr și câteva măsline. Poftă bună!

Foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin