Birtul pe roate – probabil primul food truck din România

De câțiva ani, street food-ul capătă și la noi consistența unui fenomen de masă: s-au înmulțit evenimentele de profil, târguri și festivaluri, s-au înzecit vânzătorii și food truck-urile iar lumea cască ochii, gura și portofelul - spre satisfacția tuturor, desigur!


Noi nu prea avem o cultură a mâncării de/pe stradă, iar istoria ne indică o apetență mult mai mare pentru street delivery decât pentru street food. Mult mai prezenți, și parcă mai puși pe căpătuială, oltenii cu cobilițele lor aducând pe la cucoane acasă zarzavaturi, cărneturi ori lapte proaspăt în tigve de dovleac, decât vânzătorii de salep ori bragă, castane coapte ori porumbel (floricele de porumb). 

Pe aceștia din urmă îi putem categorisi ca vânzători de mâncare (gustări) stradală, căci nu orice coșmelie, improvizată în miez de toamnă, numită mustărie, în care se încinge câte un grătărel sau simigerie ori gogoșerie, precum nici tarabele cu bigi-bigi (sugiuc) ori turtă dulce de la Moși, ori de pe la orice iarmaroc provincial, nu-s street food.


Dar iată-ne în 1936, în buza toamnei, lecturând, la cafea, presa. Aflăm din „Realitatea Ilustrată” din 26 august, de – cel mai probabil – primul food truck românesc, al unui întreprinzător din Ardeal, inspirat de americani:

„Birtul pe roate

Micile orăşele din munţii Apuseni se cufundă in intuneric odată cu venirea nopţii. Viaţa se suspendă aproape in intregime. Cu toate acestea, sunt minieri cari lucrează noaptea, sunt paznici şi alţi lucrători cari veghează in timp ce ceilalţi dorm. Pentru aceştia, un român intreprinzător, imitand pe americani, şi-a instalat un birt pe roate. Cand micile magazine şi localuri din Campeni, din Abrud şi din celelalte localităţi ale munţilor Apuseni se inchid, el soseşte cu birtul său. In fotografiile noastre : birtul pe roate şi clienţii la masă, in interiorul său”.

Cosmin Dragomir
sursa foto: BCU Cluj

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin