Nu sare-n bucate - ci ce săruri, în ce bucate!

Ingrediente secrete. Tuturor ne plac si vrem să le cunoaștem. Așadar, mai întâi un secret pe care bucătarii profesioniști îl folosesc mereu: sare

Sare? Da, dar nu orice tip de sare, oricum. 

Aceștia știu ce sare să  folosească pentru a scoate tot ce este mai bun dintr-un fel de mâncare. Un chef știe bine, de asemenea, cât de multă sare să folosească în orice fel de mâncare, și ghiciti ce? Este mult mai multă decat obișnuiți să folosiți acasă!

Înainte de aur sau bani, sarea era moneda. De ce? Ei bine, nu este necesară doar pentru viața umană, ci pentru a aduce gust în orice atinge. Undeva, cândva, sarea era mai prețioasă ca aurul! Ați încercat vreodată pui fără sare? Are gustul apei de vase murdare. Trucul este să adaugi sare până are un gust aromat și bogat. 

Tipurile de sare nu sunt create în mod egal. Având la bază diferite minerale și arome, există literalmente mii de alegeri diferite. Dar în acest articol, vom intra în contact cu baza: Sarea Kosher, de mare sau de masă.

Sarea de masă

Prelucrată puternic pentru a elimina  oligoelementele, sarea de masă este extrasă din depozitele de sare subterane și este albită, încalzită și conține un aditiv, silicatul de calciu. Oferind o aromă “mai ascuțită” decât sarea Kosher sau de mare, cristalele ei fine sunt considerate mai sărate decât sarea Kosher.

 Sarea de masă iodată se numește astfel pentru că s-a adăugat iod. Când cumpărați sare de masă, vă recomand întotdeauna să fie iodată (citiți în continuare pentru a afla de ce).

Când gătești cu sarea de masă: Deoarece sarea de masă este destul de ieftină și conține iod, o folosesc ocazional - mai exact, pentru a deveni apa mai sărată atunci cand fierb paste sau cartofi.

Sarea Kosher

Sarea Kosher poate fi realizată prin compactarea fulgilor mai mici în fulgi mai mari neregulați, în formă de trombocite sau crescuți altfel, prin procesul de evaporare. Rafinată minim și provenită din depozite subterane sau din apa de mare evaporată, sarea kosher are un gust „mai puțin sărat” decât sarea de masă sau de mare.

Sarea Kosher și-a primit numele, desigur, din cultura gastronomică evreiască. Atunci când se aplică pe carne măcinată, fulgii săi mai mari permit sării să tragă cu ușurință sângele din carne, fără a săra prea mult carnea.

Când gătești cu sarea Kosher: De obicei, sarea Kosher se folosește pentru carne, în general, si pentru rețete gândite pentru acest tip de sare (cele din bucătăria evreiască) în special. Deoarece fulgii mai mari țin de umiditate, sarea Kosher ține, în esență, umiditatea din interiorul cărnii, menținând bucățile de carne roșie fragede, fripturile suculente și pieptul de pui umed.

Convingeți-vă. Puneți sare pe un piept de pui folosind sarea de masă, iar pe altul, folosind sarea Kosher. Cel presărat cu sare Kosher își va păstra umiditatea mult mai bine decat cel presărat cu sare de masă.

Sarea de mare

Sarea de mare este recoltată direct din apa de mare evaporată sau din resursele subterane. Dacă are loc o prelucrare, aceasta este de obicei minimă. Sărurile de mare din întreaga lume sunt râvnite pentru aromele, culorile și mineralele lor unice. Rețineți că aroma sării de mare se pierde în procesul de gătit și că cel mai bine este utilizată după gătit, ori în rețete care nu necesită gătit – cum e, desigur, asamblarea salatelor!

Indiferent dacă sunt roz, gri, negre sau albe, sărurile de mare vor conține diferite minerale și vor conferi diverse arome, în funcție de mediul din care au fost recoltate. Bucurați-vă de încercarea diferitelor tipuri de sare de mare peste legume, pe roșii feliate și salate și în jurul cocktailului preferat.

Gătind cu sarea de mare: Există multe tipuri diferite de sare de mare și le tratez diferit. Dacă este sarea pentru care vreau să optez, pe care o tratez ca o sare de masă, atunci o voi folosi la gătit. Ouăle sunt un bun exemplu de mâncare la care adaug sare de mare înainte să gătesc, dar la care vreau și aroma, conținutul de minerale regăsit în sarea de mare.

Sarea roz de Himalaya

Cunoscută pentru puritate și conținut mineral, a devenit una dintre vedetele bucătăriilor de pretutindeni, nu doar datorită culorii acesteia, ci și a aromei moi, care nu are nimic de-a face cu gusturile pregnante ale sărurilor puternic prelucrate pe care le găsiți în supermarket.

 Deși o mare parte din sarea roz din Himalaya distribuită pe piață vine in bucăți mari, ce pot fi măcinate, e de preferat sarea gata măcinată fin, pentru că astfel i se pot conferi mai multe utilizări, iar cantitatea folosită la prepararea unei rețete e mai ușor de estimat.

Când gătești cu cu sarea roz de Himalaya: E minunată pe salate, în supe și în orice altă rețetă unde ai folosi, în mod obișnuit, sare de mare sau sare de masă.

Importanța iodului

Nu putem vorbi despre sare fără să includem iodul. Iodul este esențial pentru o funcționare normală a tiroidei. De fapt, deficiența de iod este considerată cea mai frecventă cauză de afectare a creierului care poate fi prevenită în lume”. Astfel, este important să cumpărați sare de masă iodată.

Sarea de masă care nu conține iod este bună pentru gargară și pentru diverse băuturi (cocktailuri) sau dulciuri.

Note speciale de gătit

Dacă o rețetă cere doar sare de masă sau sare Kosher, cel mai bine este să folosiți tipul special de sare, deoarece o linguriță de sare de masă reprezintă echivalentul unei linguri de sare Kosher.

În greutate, sarea de mare, sarea Kosher si sarea de masă, conțin aceeași cantitate de sodiu. Acestea fiind spuse, când se solicită sare într-o rețetă, în general nu se măsoară în greutate, ci în volum.

(sursa)

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin