Un lucru e cert – salatele sunt printre cele mai populare preparate din lume (să n-auzim comentarii că n-ar fi așa, avem chiar și dovezi, nu noi, ci arheologii care au descoperit primele reprezentări ale salatelor în morminte din Egipt care datează de la 4.500 î.e.n.).
Cele mai vechi versiuni de salate erau de obicei compuse dintr-un amestec de legume crude îmbrăcate cu ulei, oțet sau sare. De aici își iau și numele, care derivă din cuvântul latin „salata” sau „herba salata”, care se traduce prin verdeață sărată. (secretul frumuseții consta și atunci, ca și acum, în mâncare – ce băi în lapte și miere, mâncau salată în forma ei cea mai simplă – noi v-am mai spus că frumusețea este strâns conectată cu mâncarea, voi...credeți ce vreți).
Acum, că am lămurit acest aspect și am demonstrat că salatele există de când lumea și pământul, credem că ar fi potrivit să vă prezentăm și un clasament al celor mai populare salate de pe mapamond - nu înainte de a vă readuce aminte că salata este un preparat care a evoluat odată cu istoria, fiind preluată de toate civilizațiile lumii, care au interpretat-o și adaptat-o după propriile nevoi, pofte și resurse locale.
Printre altele, evoluția civilizațiilor umane a favorizat și călătoria salatei ca preparat dintr-o zonă georgrafică în alta, dând naștere unor noi asocieri, unele mai atractive ca altele.
Combinate în orice fel – cu carne, cu fructe de mare, cu piept de rață, cu murături, cu dressing, cu ulei de măsline sau extravirgin, cu maioneză sau fără, cu zeamă de lămâie sau cu oțet, salatele sunt mai mult decât un produs gastronomic, acestea sunt un produs cultural, parte din întregul care caracterizează o civilizație.
Considerăm încheiată lecția de istorie (dacă mai vreți informații, mai avem aici, și aici și aici și aici, în fine, pe tot blogul, intrați și vă delectați) întrucât subiectul discuției de azi este clasamentul celor mai îndrăgite și populare salate din lume (dacă nu le-ați încercat până acum, vă recomandăm să nu mai stați pe gânduri și să faceți meniul pentru o săptămână de acum înainte).
Nu mai e un secret pentru nimeni că francezii sunt olimpici la capitolul mâncare. În Franța se spune că mai întâi mănânci cu privirea apoi cu gura, salata Niçoise stă drept dovadă. Ce se află în aceasta? Roșii, ouă fierte tari, măsline Niçoise, hamsii, castraveți și ulei de măsline. Mulți oameni aleg, de asemenea, să includă ton sau multe alte ingrediente mediteraneene după bunul plac și gust, nu e nimic grești în asta, nu vă grăbiți să judecați. De unde a venit? Populară de la începutul secolului XX, această salată provine din orașul francez Nisa unde fostul primar, Jacques Médecin a fost inspirat să scrie o carte de bucate niçoises după ce a fost îngrozit de „rămășițele meselor altor oameni care serveau salată sub numele de salată Niçoise". Sigur că avem pe blog mai multe rețete cu aceasta – cu ton, anșoa, fasole verde și ton pentru domnișoarele care țin la siluetă sau cu creveți și ouă de prepeliță pentru fins connaîsseurs.
Poate cea mai vedetă dintre salate (asta dacă nu punem și salata de beouf la socoteală) – nu există local în lume (sau cel puțin nu pe unde ne-am plimbat noi) care să n-aibă în meniu salată Caesar. Ce ingrediente o fac atât de specială? Salata romaine, crutoanele, sucul de lămâie, uleiul de măsline, pieptul de pui, parmezanul și piperul negru la care desigur se adaugă și alte ingrediente. De unde a venit? A fost inventată de Cezar Cardini, un bucătar imigrant italian care a lucrat atât în Mexic, cât și în SUA. Fiica sa susține că acesta a inventat salata în toiul pregătirilor pentru sărbătoarea de 4 iulie (Ziua Națională a SUA), în 1924, la restaurantul său omonim. Gurile rele spun că ar exista și o altă variantă a poveștii - aceea că un partener al lui Cardini a realizat faimoasa salată după o reţeta primită de la un pilot din San Diego şi a fost numită la început „Salata Aviatorilor”. Nu știm sigur ce s-a întâmplat în anii ’20 și nici cui ar trebui să mulțumească toți fanii salatei Caesar - știm sigur că aceasta există și că încântă simțuri în lumea-ntreagă – sigur că avem două interepretări ale acesteia – rețeta clasică aici și una cu anșoa, chiar aici.
Olivier, à la russe sau salata aia de-o mănânci iarna și te umpli de bucurie. Ce este atât de special în ea? Tot ce-ți trebuie ca să-ți „încălzești” sufletul și să-ți potoloești foamea în zilele reci de iarnă - cartofi fierți cuburi, morcovi, murături, mărar, mazăre, ouă, țelină, ceapă, mere, sare, piper, toate mângâiate de muștar și maioneză. De unde a venit? Cunoscută și ca o salată rusească, salata Olivier se bucură acum de popularitate în mod special în țările post-sovietice (nu înseamnă că cei din Vest nu știu de ea și nu o prepară) și a fost inventată în Rusia țaristă de bucătarul belgian Lucien Olivier, care a preparat-o pentru prima dată în anul 1850, la restaurantul Ermitaj. Rețeta pas cu pas și ingredient cu ingredient o puteți regăsi pe blog.
Salata mixtă spaniolă
Una dintre cele mai populare salate din lume, salata mixtă este un fel de mâncare tradițională spaniolă, deși puteți găsi versiuni similare și în alte țări. Salata mixtă este făcută dintr-o bază de salată verde și, deși poate conține o mare varietate de ingrediente, roșiile și ceapa sunt la loc de cinste. În afară de aceste elemente, salatele mixte pot conține, printre altele, diferite tipuri de bârnză, porumb, morcovi, măsline, sfeclă, castraveți, ouă sau ton, practic salata mixtă este mâncarea aia care vă mângâie și sufletul și papilele în același timp tocmai pentru că vă permite (șă câtă indulgență are) să puneți în ea tot ce vă doriți. Sigur că am făcut și noi salate mixte – cu telemea de oaie, cu creveți și cu multe alte ingrediente în funcție de cum ne-a poftit sufletul.
Salata Waldorf
Salata Waldorf își primește numele de la hotelul unde a fost inventată, Hotelul Waldorf Astoria din New York – fancy, nu? Rețeta este atribuită unui chef celebru al vremurilor, Oscar Tschirky, care a creat rețeta pentru prima dată cu ocazia unui bal caritabil. Este un fel de mâncare foarte simplu, iar rețeta sa originală a fost făcută doar cu mere, țelină cuburi și maioneză.Cu toate acestea, în zilele noastre salata este îmbogățită cu nuci și salată verde – pentru că acum au aflat beneficiile pentru sănătate ale celor două ingrediente, ce, numai țelina și merele să fie vedete la Waldorf Astoria...?
Salata Cobb
Sau salata starurilor de la Hollywood. Ce este în ea? Salată verde tocată, roșii, bacon crocant, piept de pui la grătar sau prăjit, ouă fierte tari, avocado, arpagic, brânză Roquefort si vinegretă de vin roșu. De unde a venit e discutabil. „Vinovat” pentru apariția acestei salate se face Robert Howard Cobb, proprietarul restaurantului Brown Derby de la Hollywood, unde fie el - sau bucătarul restaurantului - a inventat-o în 1929. A fost prima salată mărunțită în gastronomia modernă și principalul rival al unei alte salate celebre apărute în aceeași epocă – salata Caesar, venită pe „filiera mexicană”.
Salată grecească
Inițial cunoscută sub numele de salata „horiatiki”, adică „sat” în limba greacă, salata grecească a fost inițial salata localnicilor. Este o combinație a unora dintre cele mai tipice alimente din regiune, un fel de mâncare preparat în mod obișnuit în lunile de vară, având în vedere că acesta este momentul în care majoritatea ingredientelor sale sunt în sezon, prin urmare proaspete și savuroase. Conține orice neam de salată verde ai la îndemână, roșii, castraveți, măsline negre, ceapă, brânză Feta – neapărat, altfel nu e salată grecească - ulei de măsline extravirgin, oțet de vin roșu, oregano și sare.
Salata Caprese
Ce este în ea? Felii de mozzarella, roșii feliate, mix de salată verde, busuioc, oțet, ulei de măsline și sare – simplu și bun de te lingi pe degete. De unde a venit? Din insula Capri din Italia, unde își are originea, prin anii '50 ai secolului trecut. În mod tradițional a fost servită ca un antipasto, și este, de asemenea, cunoscută sub numele de Tricolore Insalata, deoarece dispune de cele trei culori ale steagului italian.