O plantă cel puțin subapreciată, dar extrem de valoroasă istoric și nutrițional, rucola este una dintre cele mai vechi descoperite verdețuri prin care poți să-ți mai împrospătezi puțin paleta de mâncăruri. Și, pe cât de piperată-i e aroma, pe atât de armonios poate fi asezonată într-o varietate de feluri de mâncare – desigur, în cantitatea potrivită.
Rucola este considerată a fi o comoară a climatului mediteraneene, nativă zonelor calde din sudul Europei sau nordul Africii și un superstar al bucătăriei italiene, marocane, turcești sau portugheze.
Și, după cum te-ai fi putut aștepta, nu degeaba este renumită în alte culturi. Rucola poate ajuta la întărirea sistemului imunitar sau a celui cardiovascular. E bogată în calciu, potasiu și în vitaminele A, B, C și K, înglobând astfel un important complex de nutrieți. Nu-i rău, nu-i așa? Și nu în ultimul rând, de mult se crede că rucola ar avea și anumite proprietăți afrodiziace.
Și-acum, ce? Acum îți iei niște rucola și începi să experimentezi prin bucătărie. Poți încerca și pe cont propriu vreo combinație care-ți trece prin cap. Sau poți urma două, trei dintre ideile propuse de noi mai jos – vezi și tu ce-ți place.
- Simplu, dar bun – Prima mișcare ar fi să o încerci la gust (dacă nu ai mai făcut-o deja până acum) și poți încerca s-o servești pe lângă altceva mai sățios. E deja numai bună cu puțin ulei de măsline, un praf de sare și unul de piper – poți să o servești așa fără probleme lângă (aproape) orice fel principal. Ține însă cont că rucola poate să fie mai mult sau mai puțin intensă la gust, în funcție de maturitatea și soiul frunzelor folosite.
- Salată bogată în proteine – Când ești gată să treci la pasul următor, aduni de prin frigider niște roșii (cherry), piept de pui gătit, niște nuci și puțin oțet balsamic și te-ai ales cu o salată de nerefuzat.
- Sosul pesto – Rucola poate fi foarte ușor folosită propriu-zis sau în combinație cu busuiocul în sosul pesto. Știi deja cum funcționează: parmezan, nuci, niște muguri de pin și rucola (cu sau fără puțin busuioc).
- Piept de pui cu rucola și năut – Poți complimenta niște aripioare sau piept de pui cu rucola, friptă puțin în tigaie împreună cu o mână de năut prefiert.
- Broccoli la grătar cu rucola – Verde cu verde nu dă niciodată greș! Gustul ușor dulceag de broccoli la grătar sau la cuptor merge numai bine cu nota ușor piperată de rucola trasă în tigaie.
- Supă de roșii cu rucola – Dacă ți-e poftă de ceva revigorant, ușor și hrănitor după un antrenament, spre exemplu, încearcă o supă cremă de roșii cu puțin morcov, plus câteva frunze proaspete de rucola și crutoane amestecate prin supa dulceagă.
- Bruschete cu feta și rucola – Un mic-dejun simplu sau un aperitiv pretențios, bruschetele cu brânză feta, frunze de rucola și, opțional, năut sau piept de pui vor întrece orice așteptare. Nu uita, totuși, să pui pe pâinea crocantă și niște ulei de măsline infuzat cu usturoi.
- Cotlet de porc cu ciuperci și rucola – Nu știi ce să mai pui pe lângă un cotlet de porc sățios pentru o cină mai echilibrată? Încearcă niște ciuperci trase în tigaie cu o mână de rucola și câteva nuci, după preferințe.
- Orez chinezesc cu rucola – Tragi în tigaie morcovi, ardei și mazăre, completezi cu usturoi, sos de soia, rucola și amesteci totul cu orez, pe care îl ornezi cu ceapă vede și câteva frunze proaspete de rucola. Nimic mai simplu.
- Un dressing – Îți mai dăm un ultim pont: rucola este perfectă pentru prepararea unui dressing bun de pus pe orice. Amestecă cantități egale (sau după gust) din ardei iute, rucola, ulei de măsline, zeamă și coajă de lime sau lămâie, condimente și alte ierburi aromatice după gust.
Nu te sfii să ții pe-aproape rucola, fiindcă e ușor de integrat în multe feluri de mâncare, iar dacă încerci măcar vreo două, trei idei din ce-am scris noi mai sus, îți garantăm că vei ajunge să iubești rucola – asta dacă nu o faci deja!