Ce vinuri asezonăm la salatele Caesar și grecească?

Într-o asemenea vară toridă, salatele devin nu doar o masă fresh și plină de vitamine, ci și un remediu pentru a înfrunta cu stomacul plin canicula. Am întrebat patru specialiști în vinuri ce soiuri și ce crame ne recomandă pentru a însoți cele mai cunoscute două salate proaspete de la noi: cea grecească și Caesar.

“Salata Caesar conține un mix de proteine și arome care pot fi puse în valoare de vinuri cu aciditate ridicată și care aduc prospețime. Dificultatea alegerii vine din faptul că salata Caesar conține trei ingrediente puternice: parmezan, anșoa și maioneză, fiecare dintre acestea având un pairing ideal pe coordonate foarte diferite. Se poate găsi un numitor comun într-un vin simplu, care să lase mâncarea să se exprime, cum ar fi o Crâmpoșie Selecționată de la Știrbey, eventual chiar în varianta spumantă, pentru un plus de aciditate. O altă alegere este un vin rosé aromat, vinificat în sec, care să aducă note de fructe prospete, contrabalansând greutatea sosului. Aș opta pentru o Busuioacă de Bohotin de la casa de Vinuri Cotnari sau noua Tamâioasă Roză de la Segarcea, gama Marama.

Salata grecească este dominată de brânza feta și aciditatea roșiilor, iar gustul este simplu și rustic, astfel încât alegerea unui vin trebuie să rămână în aceeași zonă. O opțiune bună poate fi o Fetească Albă sau una Regală de la Liliac, vinuri minerale și proaspete, sau, mergând pe ideea pairingului local, un rose de la Skouras, din soiuri grecești”, Silvia Palașca, winelife.style


“La salata grecească eu tocmai ce asortez, zilele astea, retsina Kechri. Și mă întreb de ce, oare, nu știm și noi să facem din pelinul nostru brand gastronomic.

La salata Caesar (alta decât varza din capul meu) nu-mi vine deocamdată în minte decât Frizante Artizanal din Feteasca regală de la Crama Delta Dunării / La Sapata. Încercat recent la Constanța, unde iată că “bă’eții” nu mai au Leganza ci... idei faine cu soiuri românești”, Cezar Ioan, publisher vinul.ro https://vinul.ro/


“Salata Caesar este adesea vedeta teraselor în anotimpul călduros. Cu ceva pui la grill și salata iceberg - obligatoriu, restul după gust, parcă ar merge și un vin fresh. Fie o Fetească Regală de la Villa Vinea sau un Chardonnay nebaricat de la Crama Viișoara, oricare din ele îți vor face vara mai ușoară, oricât de gourmand ai fi”, Răzvan Stoenescu, fondator Asociația Winelover România https://vin2.ro/

 

“Crocantă și bogată o salată Caesar servită în bol mare poate constitui o masa în sine. Drept urmare ne putem permite să-i alăturăm un pahar de vin. Eu as curața palatul cu un spumant din Frâncușa - Colocviu la Viena sau i-aș îmbogăți gustul cu un splendid Gewurztraminer de la Avantis Estate – Grecia”, Iulian Grigorescu, blog.pistoanebaricate.ro. http://www.blog.pistoanebaricate.ro/

Cosmin Dragomir gastroart.ro

foto: 

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin